
Kolač od šipka: Pripremite neodoljivo osvježenje sa samo par sastojaka
Pripremite ukusan grah s kobasicama i suhim mesom, pravo jelo za hladne dane.
Sastojci:
250 g suhog graha (npr. bijeli grah)
2-3 koluta suhog mesa (npr. suha slanina)
2-3 kobasice (npr. dimljene kobasice)
1 veliki luk, sitno nasjeckan
2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 mrkve, narezane na kolutiće
2 krumpira, narezana na kolutiće
2 lista lovora
sol i papar po ukusu
voda
maslinovo ulje
svježi peršin za ukras
Priprema:
Stavite suhi grah u veliku zdjelu i prekrijte ga vodom. Ostavite ga da se namače preko noći, a najmanje 8 sati. Nakon što je grah natopljen, ocijedite ga. Suho meso narežite na manje komadiće. Kobasice narežite na kolutiće. U velikom loncu zagrijte malo maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te ih pržite dok ne postanu staklasti. Dodajte narezane mrkve i krumpire pa ih pirjajte nekoliko minuta. Dodajte ocijeđeni suhi grah i narezano suho meso u lonac. Prelijte sve s dovoljno vode da prekrijete sve sastojke. Dodajte listove lovora, sol i papar po ukusu. Smanjite vatru, prekrijte lonac i kuhajte grah dok ne omekša, obično oko 1,5 do 2 sata, ali vrijeme kuhanja može varirati ovisno o vrsti graha i suhog mesa. Povremeno provjerite i promiješajte.
Kolač od šipka: Pripremite neodoljivo osvježenje sa samo par sastojaka
Svinjska rebra iz pećnice: Sočna, aromatična i mekana
Nježna kremasta juha od cikle bogatog i osvježavajućeg okusa
Neodoljiv kolač s jabukama i orasima poslužite uz kavu ili čaj