Foto. Screenshot/HRT

Gledatelji užasnuti greškom u Potjeri: ‘Da se ovo dogodilo na našem Pub kvizu, padale bi glave’

Autor: I.G.

Na popularnom subredditu “Croatia” nedavno je osvanula objava koja je brzo privukla pažnju korisnika. Naime, korisnik koji je izradio objavu uopćio je veliku grešku do koje je došlo u popularnom HRT-ovom kvizu “Potjera“.

Korisnik subreddita tako je objasnio da je voditelj Mladen Vukorepa ponudio krivi odgovor na pitanje voditelja Joška Lokasa: “Koja je aritmetička sredina svih prirodnih brojeva između minus sto i sto?”, glasilo je pitanje, a lovac je odgovorio kao iz topa: “Nula!”. Voditelj je potvrdio kako je odgovor točan, ali korisnici reddita ističu da je lovac ipak – promašio.

“Nadam se da još netko zna da je odgovor 50.5”, napisao je korisnik u objavi, a mnogi su se s njim i složili u komentarima. “Aritmetička sredina je ono kad zbrojiš sve brojeve u određenom intervalu pa ih podijeliš sa brojem jedinica?”, napisao je jedan korisnik, a drugi se nadovezao: “Točno. problem je u riječi ‘prirodnih’, jer negativni brojevi nisu prirodni. Tako da se ovdje zapravo traži aritmetička sredina brojeva od 1 do 100”, napisao je još jedan korisnik.

Nadam se da još netko zna da je odgovor 50.5
byu/musava_ribica incroatia

‘Što su prirodni brojevi?’

Ova objava izazvala je pravu polemiku među korisnicima. Neki smatraju kako je Mladen ipak ponudio točan odgovor, dok drugi smatraju kako je riječ o grešci. “Još jedan pokazatelj koliko puno ljudi ne poznaje elementarnu matematiku i kako je STEM zanemaren u kvizovima i oni koji sastavljaju pitanja loše poznaju to područje. Veliki propust kod sastavljanja i korekture pitanja!”, napisao je jedan korisnik.

Trik u ovom pitanju ležao je u tome što su se tražila aritmetička sredina “prirodnih brojeva” od minus sto do sto, a kao što su nas učili u osnovnoj školi, prirodni brojevi su cijeli brojevi veći od nule. Po toj logici ispada da bi točan odgovor na ovo pitanje uistinu glasio – 50.5.
“Da se ovo desilo na našem Pub kvizu, padale bi glave, napisao je jedan korisnik reddita, a drugi se nadovezao: “Čak bi se i o tome dalo pričati, zbog čega je pitanje još gore, odnosno podložno raznim interpretacijama. Jer u modernoj matematici se sve češće i nula zna svrstavati u prirodne brojeve.

HOĆE LI I HRVATSKA PŠENICA ZAVRŠITI U MORU? ‘I nama je bilo tako za vrijeme Domovinskog rata, ali zbog Ukrajine smo izgubili naše najveće tržište’
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.