Photo: Igor Kralj/PIXSELL

GLAZBENA INDUSTRIJA NA KOLJENIMA: ‘Pjevači su manekeni industrije. Preko nas se prelamaju humanitarne akcije’

Autor:

Da je koronakriza i glazbenicima ozbiljno poljulala tlo pod nogama nije nikakva novost niti tajna.

U vezi toga oglasio je i glazbenik Tonči Huljić u Studiju N1 televizije. Odmah na početku razgovora istaknuo je kako je glazbena industrija najugroženija grana industrije koja ovako urušena neće dugo to ostati.

“Pjevači su manekeni industrije. Ako imate sreću, imate nekoga iza koga stoji cijeli tim koji živi od svog tima, a i oni od njega. Zadnji nastupi su bili za prošli doček Nove godine. Vjerujem da ako se do ljeta uspije normalizirati situacija i ako dođemo u poziciju kakve-takve turističke sezone, možemo se nadati početku imitacije života kakav je bio do nasilnog prekidanja bolestima, potresima… i tko zna što na još sve čeka”, rekao je Tonči Huljić.

Također je rekao kako su upravo glazbenici ti preko kojih često idu brojne humanitarne akcije.

“Mi smo ti preko kojih se prelamaju humanitarne akcije, i preko kojih se pokušava život vratiti u normalu. Nismo prestali s djelatnošću, znajući da su nastupi nemogući, i dalje smo ulagali u posao snimajući spotove, pjesme, ulažući to…”, kazao je Huljić i dodao kako je ulog u prosječnu pjesmu, bilo da ona prođe ili ne, od 3.000-5.000 eura.
Projekt “Jer svirati se mora”

Hrvatska glazbena unija s Ministarstvom kulture i medija organizirala je projekt “Jer svirati se mora”. Tom mjerom potpore kulturnom i kreativnom sektoru planirano je potaknuti odvijanje koncerata, a financijska potpora u obliku bespovratnih sredstava namijenjena je za pomoć pri organizaciji koncerata tijekom pandemije.

Naime, odobrene su 92 prijave za 166 koncerata koji će se održavati od 14. veljače do 30. lipnja 2021. godine. Među njima je i dvadesetak koncerata u Puli i okolici, a u pulskoj Areni gdje bi trebali nastupiti Prljavo kazališteGibonniTony Cetinski i Petar Grašo. Upravo je za ove koncerte odobreno najviše – i to 300.000 kuna po koncertu, a toliki iznos odabran je i za koncert Parnog valjka u zagrebačkoj Areni. Sredstva za navedeni projekt u ukupnom iznosu od 5.226.000 kuna osiguralo je Ministarstvo kulture i medija.
No odlučno ponavlja kako nitko od izvođača neće biti plaćen, tj. nitko od zvijezda neće ništa zaraditi.

Kazao je kako glazbenici svakako pomažu potresom pogođenom području, pa tako i Glazbenoj školi u Sisku.

“Svrha pomaganja je da se o njoj ne priča. Velik broj nas, posebno ljudi oko mene, puno pomaže, ali o tome ne govorimo, jer time anuliramo osnovnu ljudsku stranu toga zašto pomažemo. Pomažemo da bi dobili mir u duši”, zaključio je Huljić.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.