Preminuo je Ladislav Demeterffy Laci

Autor: V.T.

Glasoviti zagrebački ulični svirač Laci Zagrepčane je najčešće zabavljao u Marićevu prolazu. Posljednjih deset godina surađivao je s Kraljevima ulice.

Ladislav Demeterffy Laci preminuo je u petak u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica u 78. godini života. Harmonikaš Laci bio je ulični svirač, a Zagrepčane je najčešće zabavljao u Marićevu prolazu. Posljednjih deset godina surađivao je s Kraljevima ulice.

S pjesmom Romanca 2008. godine Kraljevi ulice i Laci pobijedili su na Dori, hrvatskom natjecanju za pjesmu Eurovizije, Eurosong, a Laci je bio najstariji sudionik ovog natjecanja koje se te godine održalo u Beogradu. Također, Laci je sudjelovao i na koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kojim su Kraljevi ulice obilježili 20. godišnjicu djelovanja.

– Laci je s nama bio deset godina. Bio je vuk samotnjak, ali i iskusni glazbenik koji nas je mnogo toga naučio – rekao je za 24 sata Zlatko Petrović Pajo iz Kraljeva ulice, koji će Lacija pamtiti po njegovu individualizmu i duhovitosti.

U nedavnom intervjuu za Vjesnik Laci je kazao kako je svirajući na cesti uspio upoznati puno ljudi – od poznatih do običnih. Nije ga pratilo izobilje, ali je imao koliko mu je trebalo.

Glasoviti je zagrebački ulični svirač prvo učio svirati klavir, a glazbenu je ljestvicu vježbao uz očevu šibu. Iz glazbeno je nadarene obitelji, a i majka mu je voljela operu. Aktivan Laci završio je svojedobno i u skijaškoj reprezentaciji jer iskustvo je stjecao u Voćarskoj ulici koja se zimi zatvarala i prepuštala sanjkašima i skijašima. Godine 1956. otišao je na brod, a plovio je morima 19 godina. Prošao je zapadnu obalu Afrike, Sjevernu, Srednju i Južnu Ameriku…




Autor:V.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.