Screenshot/Youtube

NEĆETE VJEROVATI! S.A.R.S.-ova Lutka zapravo govori o ovome!

Autor: M. Marić

Sitne i neprimjetne spekulacije koje kruže virtualnim svijetom pojašnjavaju da je pjesma inspirirana tužnim istinitim događajem o bivšem prijatelju Dragana Kovačevića.

Grupa S.A.R.S. koja se prije nekoliko godina proslavila hitom “Buđav lebac” koji ih je gotovo preko noći lansirao u sam glazbeni vrh na području čitave regije i osigurao im česte nastupe i po najpoznatijim hrvatskim klubovima, svoju popularnost nastavila je nizanjem hitova. Posljednji od njih je “Lutka”, a broji više od deset milijuna pregleda na YouTubeu samo je potvrda njihove popularnosti.

Na prvi pogled tipična ljubavna pjesma s nevjerojatno lijepim stihovima i glazbenim spotom zapravo je mnogo više od toga, a iza svega se zapravo krije zakulisno pravo značenje.

Sitne i neprimjetne spekulacije koje kruže virtualnim svijetom pojašnjavaju da je pjesma inspirirana tužnim istinitim događajem o bivšem prijatelju Dragana Kovačevića, tekstopisca pjesme, koji je “konzumirao drogu“ i kasnije umro.

Priča je potekla od nekolicine osoba i kruži internetom.

– Naziv pjesme Lutka koju nekolicina tumači kao (PO)Lutka, što u Srbiji predstavlja ulični žargon za drogu.

– Plave čarape koje nosi djevojka u vjenčanici u spotu sinonim su za pozitivan test na drogu (test ima kemijski indikator za drogu te se nakon trljanja određene površine pojavljuje plava boja ako je pozitivan).

– Djevojka se na početku budi sa šminkom u sređenom stanu: droga ne bira spol ni materijalno stanje.

– Cijeli dan joj prolazi u nekom spremanju za bolje sutra.

– Djevojka dolazi biciklom do “Obućara”, a pritom zaboravlja kako je stigla, zatim odlazi autobusom.

– U zagrljaju doživljava veliku sreću, ali kada čarolija prođe, osuđena je na stvarnost i osudu bližnjih i okoline pa od svega bježi.

Sve ovo tumačenja su ljudi koji pjesmu promatraju iz drugoga ugla i tematiku ljubavi zapravo vide kao simboliku, odnosno posljedicu pakla droge.

Riječi pjesme na koje se također pozivaju neki kritičari na koje vide drugačije značenje:

“Meni mozak brani da se tebi predam,

Tvoja pojava me hrani, al’ se ipak ne dam

I samo te gledam, osećaj je izvanredan

I toj drogi biću predan…

(Po) Lutko, ja sam rešen da večno s tobom plešem

Pogled tvoj me srami, al’ mi strašno godi,

 

Miris tvoj me mami, dodir tvoj me vodi.

Ti si cilj mog lutanja i predmet pobude,

Razlog mog drhtanja, boja moje požude”

Vjerujemo da na stihove koji govore o drogi i životu u paklu ovisnosti ne treba negativno, niti kao promoviranje njezina korištenja. Pjesma nam može poslužiti kao dobar primjer i osvijestiti nas o teškom životu s ovisnošću i posljedicama koje ta ovisnost ostavlja: izoliranost, osuđenost od društva i bližnjih, osuđenost i usamljenost.

Autor pjesme Dragan Kovačević za srpske je medije potvrdio da je pjesmu napisao s jednim prijateljem i da o pravom značenju teksta i pjesme ne bi razgovarao. Publici žele ostaviti intrigu i mogućnost da svatko interpretira pjesmu kako misli i osjeća. Potvrdio je da pjesmu nije napisao sam i da Lutka svakako ima određenu simboliku.

Pjesma je prema mnogima vrhunsko umjetničko djelo i bez obzira na interpretaciju ima određenu dubinu koju je publika svakako i prepoznala.

Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.