Pexels

Danas se širom svijeta slavi svjetski dan glazbe: Evo kako će to izgledati u Hrvatskoj

Autor: N.M.

Svjetski dan glazbe slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta. Raznim glazbenim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta.

Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnoga suncostaja. Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Od tada do danas glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih glazbenika povodom Svjetskoga dana glazbe i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

Nakon višemjesečne borbe s posljedicama pandemije koronavirusa i sakupljanja pomoći za glazbenike Hrvatska glazbena unija obilježit će Svjetski dan glazbe u nedjelju, 21. lipnja koncertima na trgovima, ulicama i parkovima u gradovima diljem Hrvatske, najavio je HGU.

Koncerti će se održati u Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Šibeniku i Zagrebu, a pripremljen je i program u Sisku, Slunju, Delnicma, Vrbniku, Krku, Velom Lošinju, Novom Vinodolskom i Voloskom.

“Tijekom protekla tri mjeseca Hrvatska glazbena unija uplatila je pomoć za više od 500 glazbenika te im tako osigurala sredstva za osnovne životne potrebe kako bi premostili period bez koncerata i prihoda. Organizacijom koncerata za Svjetski dan glazbe, HGU šalje poruku da je došlo vrijeme za potpuno popuštanje mjera i da se glazbenicima čim prije omoguće redovne koncertne aktivnosti”, kažu  iz HGU. Koncerti i glazbene priredbe organiziraju se s ciljem promocije raznih žanrova glazbe među svim naraštajima, uz podsjećanje koliko glazba uljepšava svakodnevicu, ističu iz HGU.

Hrvatska glazbena unija utemeljena je u rujnu 1992. godine, a ovu manifestaciju, kako ističu, poklanjaju građanima s namjerom da se ta tradicija nastavi i u budućnosti.

Kako će program svjetskog dana glazbe izgledati u Hrvatskoj možete pronaći OVDJE.

 

Vježbate uz glazbu? Znanstvenici potvrdili da je to jako dobra ideja

Autor:N.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.