Screenshot

10. GODIŠNJICA KRALJU FUNKA: Ella i Danijela Dvornik objavile fotografije koje su raznježile sve

Autor: Hina/A.P.

Dino Dvornik, hrvatski kralj funka, skladatelj, tekstopisac, producent, glumac i reality zvijezda, umro je prije točno jednog desetljeća u dobi od 44 godine.

Godišnjicu smrti obilježila je Ella Dvornik objavom na društvenim mrežama.

“Morning exercise ?♥️♥️♥️ plesemo na #UdriJaceManijace i mislimo na didu Dinu ❤️ #10godina”, napisala je poznata blogerica.

 

 

View this post on Instagram

 

Morning exercise ?♥️♥️♥️ plesemo na #UdriJaceManijace i mislimo na didu Dinu ❤️ #10godina




A post shared by Ella Dvornik (@elladvornik) on

Njegova supruga Danijela na Instagramu objavila je status u kojem je zamislila kako bi slavni glazbenik danas izgledao.




 

 

View this post on Instagram

 

10 godina , ne znam je li brzo ili sporo prošlo. U stvari znam, prvih 5 godina je sporo prolazilo , činilo se dugo a onda su se emocije ipak stabilizirale kao ustalom i život. Nemam pojma šta bi bilo kad bi bilo iako sebe koji put uhvatim razmišljajući o tome. Pokušavam zamisliti Dina 10 godina starijeg sa pokojom sijedom dlakom na glavi koja bi mu dala dodatnog šarma. Ali njegova energija zasigurno bi prekrila godine . Lipe bi godine imao , tek 54. Tko zna sta bi sve bilo u ovih 10 godina. Danas na tržištu postoje glazbeni instrumenti i ritam mašine koje sada u sebi imaju sve integrirano za jednu ozbiljnu produkciju . Ima gomilu mladih klinaca koji bi mu se stavili na raspolaganje u zamjenu za učenje uz Dina. Uživao bi u tome i bezgraničnim mogućnostima moderne tehnologije .Vjerojatno bi danas radio koncerte u malim količinama ali puno kvalitetnije , po svom gustu . Jer dođeš u godine kad ti se ne da raditi kompromise , kad usporis ritam i radiš da ugodis sebi. Vjerojatno bi radio glazbu kakvu je oduvijek želio bez udovoljavanja širokoj masi , za svoj gust. Bio bi vjerojatno prisutan na svim drustvenim drustvenim mrežama jer bi napokon mogao reci sto god poželi . Možda bi unovčio svoje igranje igricama , imao svoj YouTube kanal i gomilu folowera. Mozda bi da je samo malo pričekao, ostvario još neke svoje snove. A možda bi sve to bilo jednostavno previše za njega, previše svega a najmanje onoga jednostavnog života , analognog snimanja na samo 16 kanala , neiscrpne ideje , lakoće življenja i stvaranja , gdje sve sto se dogodi bude pozlaćeno a da toga nisi ni svjestan. Jer mladost je takva, luda i poletna , starost je izbirljiva a kičma opterećena. Nije volio starost i nije htio usporiti ritam. Njegova zadnja slika u mom pamćenju je slika još uvijek mladog Dina , vječnog zajebanta sa toplim dječačkim očima . Nedostaješ.❤️#ljubavsezoveimenomtvojim #boljebitiskrtnegoprimitivan #bilojezabavnozivjetistobom #glazbunamnitkonemozeukrasti #desetgodinaodkadatenema #alitisitu

A post shared by Danijela Dvornik (@danijeladvornik) on

 

 

Put velikana

“Dino Dvornik je osobnost koju je teško analizirati. Imao je nevjerojatan osjećaj za ritam koji se najbolje vidio na živim nastupima”, rekao je Hini glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

Dinin “splitski đir” počinje početkom 1980.-ih kada osniva bend “Kineski zid” s bratom Deanom, i nakon izdavanja prvog jugoslavenskog funk albuma, Dino napušta bend i odlazi u London gdje se počinje baviti skladanjem glazbe.

Godine 1988. Dino dolazi na Zagrebački festival gdje nastupa kao debitant s pjesmom “Tebi pripadam” i dobiva nagradu stručnog žirija za najbolju skladbu i najbolje novo glazbeno ime. Sljedeće godine potpisuje za Jugoton i izdaje prvi studijski album “Dino Dvornik”.

Album je ostvario veliki uspjeh, a plesne podije posebno su zauzeli hitovi “Zašto praviš slona od mene”, koji je napisao u suradnji s Gibbonijem, te “Ti si mi u mislima”.

Iako je u rodnom Splitu, kroz žanr tada ne još toliko popularne funk glazbe, utjecao na veliki broj glazbenika, Dino se seli u Zagreb zbog profesionalnih razloga.

Svoj prvi veliki koncert ima u Domu sportova, 24. prosinca 1990. godine. Turneja se te godine prekida zbog političke situacije, raspada Jugoslavije, i kasnije rata.

Iste godine izdaje i drugi studijski album “Kreativni nered” na kojem se izdvajaju hitovi poput “Jače manijače” i “Ja bih preživio”.

Tri godine poslije, 1993. Dino izdaje album pod velikim utjecajem techno glazbe “Priroda i društvo”.

Godine 1995. vraća se u vrh hrvatske glazbene scene objavivši singl “Afrika”, koja postaje uspješnicom karakterističnom po ritmu i inovativnoj produkciji. Slijedeće godine za istu pjesmu je dobio i nagradu Porin.

“Dino Dvornik je američki funk 70-ih i 80-ih na svoj način pretvorio u ‘našu glazbu’ prepunu osjećaja”, objasnio je Dragaš i dodao da osobno smatra da “nije imao konstantu, već bljeskove kreativnog nemira”.

Izdao je još pet albuma do svoje smrti, uključujući i album uživo “Live in Munchen”.

Iza Dine Dvornika ostao je nevjerojatan glazbeni opus kao veliki utjecaj na buduće naraštaje hrvatske glazbe, no na pitanje što bi bilo da je Dino živ, Dragaš je kratko objasnio: “Iskoristio bi veliki talent poznavanja elektronske glazbe, poslušajte Afriku, on je bio daleko ispred svojeg vremena na ovim prostorima”.

Nešto slično rekla je i Danijela Dvornik u objavi povodom desete godišnjice Dinine smrti.

”Vjerojatno bi radio glazbu kakvu je oduvijek želio bez udovoljavanja širokoj masi, za svoj gušt. Bio bi vjerojatno prisutan na društvenim mrežama jer bi napokon mogao reći što god poželi. Možda bi, da je samo malo pričekao, ostvario još neke svoje snove”, napisala je Danijela na svojem Instagramu.

Jedna od najzanimljivijih osobnosti glazbene scene Hrvatske, koja se nije libila govoriti niti o svojim demonima, poput ovisnosti o drogama, ostavila je mnogo glazbe za prisjećanje. No prema Dragašu i Danijeli, Dinin prerani odlazak ostavio je puno prostora gdje je još mogao zabljesnuti, a na ovaj način možda je ostao i “nedorečen”.

Dino je pokopan na zagrebačkom Mirogoju 10. rujna 2008. na vrlo poseban i jedinstven način, Dinin način. Puštala se njegova glazba, te se plesalo u veselom raspoloženju, po kakvom će ga zauvijek brojni obožavatelji pamtiti.

Autor:Hina/A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.