fbpx
Ilustracija, Foto: Pexels

Gitarski virtuoz jubilarnim 200.-tim koncertom otvara festival GitarISTRA

Autor: M.T.

Glazbeni festival GitarISTRA “More i gitare” jedan je od ljetnih zaštitnih znakova Vrsara, a ovogodišnji 18. Festival otvara jubilarni 200.-ti koncert. Program je odabrao Saša Dejanović, umjetnički direktor Festivala i poznati gitarski virtuoz s impresivnim brojem izvedbi u Hrvatskoj i inozemstvu. On je zaslužan što su u Vrsaru tijekom dva desetljeća gostovala brojna svjetska imena gitarske scene.

“U prethodnih 20 godina održano je 199 koncerata s gitarom kao glavnim protagonistom a sve to u slikovitim i inspirirajućim vidikovcima starogradske jezgre Vrsara i bazilici sv. Marije od Mora iz 12. stoljeća, u vrsarskoj luci. Na njemu su dosad nastupala brojna svjetska imena gitarske scene, a mnogi koncerti su ostali u sjećanju vjerne publike iz svih krajeva svijeta koja Festival povezuje sa Vrsarom. Ljubitelji gitare znaju da se u okviru ovog već tradicionalnog događaja, a kojeg smo na žalost morali prošle godine otkazati zbog poznatih razloga, svakog četvrtka održavao izvrstan koncert. Značajan segment Festivala je i nagrada Lions kluba Poreč mladim gitaristima koja se dodjeljuje već 14 godina, a ovogodišnji laureat je Srđan Bulat koji će na njemu nastupiti je ujedno i laureat brojnih svjetskih natjecanja kao što su “Francisco Torrega” u Beniassimu, “Michele Pittaluga” u Alessandriji, “Fernando Sor” u Rimu, “Julian Arcas” u Almeriji, “Alhambra” u Valenciji, “Gredos San Diego” u Madridu, “Maurizio Biasini” u Bologni, te brojnih domaćih nagrada za mlade umjetnike, kaže Dejanović.

Objašnjava i da će se zbog poštivanja preporuka Stožera civilne zaštite Istarske županije ovogodišnji Festival održati u skraćenoj verziji, dva puta u srpnju i dva puta u kolovozu. Otvorenje Festivala je u četvrtak 22. srpnja u 21 sat u parku ispred bazilike sv. Marije od Mora, na otvorenom prostoru.

Upravo će Dejanović nastupiti na koncertu otvaranja na četiri restaurirane gitare koje je sam restaurirao. Koncert je naslovljen “Spanish Guitar Night”, a na programu je španjolska gitarska glazba kroz stoljeća.

Sljedeći koncert je 29. srpnja a nastupiti će mladi hrvatski gitarist Srđan Bulat. U kolovozu su još dva koncerta i to 12. kolovoza kada nastupa Kvartet Mascara iz Slovenije i 19. kolovoza uz nastup Dua Porto iz Italije.

U slučaju lošeg vremena koncerti se sele u unutrašnjost bazilike sv. Marije od Mora.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.