fbpx

GENIJALNI NOVI NASLOVI ZA SPAS U IZOLACIJI: Pogledajte koje nove knjige nudi poznata nakladnička kuća

Autor: Dnevno.hr/M.T.

Nakladnička kuća VBZ pripremila je nekoliko novih naslova za ugodno provođenje vremena u izolaciji, atraktivnih književnih noviteta za svačiji ukus, od romana i zbirki poezije do nezaobilaznog feminističkog štiva i bezvremenskih bisera mudrosti.

Knjiga nigerijske književne zvijezde Chimamande Ngozi Adichie “Draga Ijeawele ili Feministički manifest u petnaest savjeta” odgovor je te književnice na pismo prijateljice u kojem je ona moli za savjete kako da odgaja svoju djevojčicu u današnjem vremenu.

U petnaest dragocjenih savjeta – uvjerljivih, izravnih i pronicljivih – Adichie progovara o tome kako osnažiti svoje kćeri da postanu jake, neovisne žene.


Adichie tako savjetuje da bismo djevojčice trebali poticati da se igraju – ako to žele – primjerice, helikopterom, a ne samo lutkama i predlaže majkama da s kćerima otvoreno razgovaraju o odjeći, šminki i seksualnosti. Ona također raskrinkava mnoge mitove još uvijek prisutne u našim društvima, kao onaj da su žene biološki predodređene da u obitelji preuzmu obavezu kuhanja ili uvjerenje da bi muškarci ženama trebali “dopustiti” da grade karijeru.

“Draga Ijeawele udara ravno u srž seksualnih politika dvadeset prvog stoljeća i započinje nov i hitno potreban razgovor o tome što danas doista znači biti žena”, stoji u najavi.

Za sve ljubitelje mediteranskih boja, zvukova, slika i sjećanja VBZ je pripremio novi roman Marine Horkić “Dobre zvijezde Mliječne staze”. U romanu se dvoje daljih rođaka – prkosna i karizmatična Marga i bonvivan i sanjar talijansko-hrvatskog podrijetla, Gvido, susreću 1929. godine na obiteljskoj proslavi.

“Njihova isprekidana priča trajat će godinama i u jednom se trenutku na silu prelomiti. Razbijajući strogi kronološki poredak, Marina Horkić napisala je kompleksan i intrigantan roman o sudbini jedne obitelji na čijim se leđima prelama teret podrijetla, odabira i tuđih zločina”, najavljeno je.

“Izvori mudrosti” Ariela Bonaventure neobična je, nesvakidašnja i osebujna knjiga koja pokušava čovjeka vratiti razmišljanju o temeljnim vrijednostima života, i idealno štivo za one koji pokušavaju pronaći duhovno uporište i ravnotežu u trenutnoj situaciji.

“Obilje mudrih misli Ariel Bonaventura podijelio je u deset osnovnih poglavlja, u kojima je sadržano sve ono što okružuje čovjeka u njegovu životu. U oskudnoj literaturi ljudskih misli i mudrih izreka, ova knjiga predstavlja, rasporedom i prikupljenim izrekama, pravi smiraj i bogatstvo”, ističe se u najavi.
Zbirka poezije “Ježene kožice” Darka Cvijetića koliko god bila zasićena smrću, otežala od rasapa, u sebi čuva iskru nade, kao nakon teških bolesti, kad netko ustane iz kreveta i sporo dobaulja do kuhinje da uzme jabuku. Prestravljeni gledamo u to čudo. I čekamo da se vrati na kauč, ili da se zauvijek sruši. O takvom pitanju govori ova knjiga, hoćemo li, nakon svega, moći do te jabuke, do tog novog života?

Mlada grčka autorica Kallia Papadaki, dobitnica nagrade EU za književnost, u svojem hvaljenom romanu “Dendriti” donosi priču o grčkim doseljenicima u Novi svijet koja podsjeća na to da su i Europljani stoljećima bili imigranti, pokušavajući preživjeti i naći bolji život. “Dendriti” su, osim na hrvatski, prevedeni i na francuski, albanski, bugarski, makedonski, mađarski, rumunjski, srpski, slovenski, poljski i španjolski.

Među novitetima je i roman Marka Tomaša “Nemoj me buditi”, najavljen kao “beskrajni košmarni dan i po mnogočemu studija alkoholizma, potresan dokument o razorenoj deliričnoj svijesti koja u trenucima lucidnosti govori istine, da bi ih tren poslije prezrela i s lakoćom ih se odrekla”.
“Ovaj će roman nesumnjivo postati kultan i nadgeneracijski”, ističu iz VBZ-a.

Za najmlađe čitatelje, uskoro stiže “Nevolja jednoga cara” nagrađivane dječje autorice Melite Rundek, zabavna i poučna slikovnica pisana jednostavnim, smislenim i djetetu razumljivim jezikom. U središtu je priče mačak Maki koji voli izazivati nevolje i potom se izvući. No, jednog dana netko će ipak stati na kraj Makijevu nestašluku. Za vedre i maštovite ilustracije zaslužna je poznata ilustratorica Vanda Mikšić.

Autor:Dnevno.hr/M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.