Gdje je Leonardova slika “Spasitelj svijeta”?

Autor: Marina Tenžera

Pariški Louvre će u drugome dijelu godine ugostiti izložbu remekdjela Leonarda da Vincija u povodu 500. godišnjice njegove smrti. No Leonardova slika koja u posljednje vrijeme izaziva najviše kontroverzi, interesa medija i rasprava stručnjaka, možda neće biti ondje izložena.

Prije dvije godine »Salvator Mundi« prodan je na dražbi Christie’sa za rekordnih 450 milijuna dolara, iznos dotad nezabilježen u svijetu umjetnina.

No »Spasitelj svijeta« od tada nije izložen u javnosti, što potiče sumnje u vlasništvo, autentičnost i pitanja o tome gdje se slika uopće nalazi.

Isusov portret trebao je biti izložen u rujnu prošle godine u Louvreovu ogranku u Abu Dabiju, ali je otvorenje odgođeno bez ikakva obrazloženja muzeja.
Arapski Louvre nije otkrio identitet kupca, priopćivši samo da je emiratsko Ministarstvo kulture »pribavilo« sliku.

Tajanstvenost je dodatno produbljena činjenicom da je originalni Louvre zamolio ministarstvo da mu posudi sliku za veliku izložbu o Leonardu, »ali zasad nema nikakvog odgovora«, rekao je glasnogovornik pariškog muzeja

Po pisanju Wall Street Journala, sliku je kupio saudijski princ Badr ben Abdalah u ime saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, najmoćnijeg čovjeka u kraljevstvu. On nije nikada ni potvrdio ni demantirao informaciju.




Autor:Marina Tenžera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.