
Nježna kremasta juha od cikle bogatog i osvježavajućeg okusa
Teleća prsa s bademom pripremite za drage goste ili obitelj, poslužite uz prilog po želji i uživajte u fantastičnom spoju raznih okusa, mirisa i tekstura.
Sastojci:
1,5 kg telećih prsa
2 glavice luka, nasjeckane
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 veće mrkve, oguljene i narezane na kolutove
2 stabljike celera, narezane na kolutove
2 žlice maslaca
2 žlice maslinova ulja
1 čaša crnog vina
2 čaše pilećeg temeljca (pilećeg bujona)
2-3 grančice svježeg timijana
2-3 lista lovora
sol i papar po ukusu
1 čaša vrhnja za kuhanje
2-3 žlice glatkog brašna
2-3 žlice soka od limuna
kora od 1 naranče, naribana
1/2 čaše badema, tostiranih i nasjeckanih
Priprema:
Teleća prsa operite, posolite i popaprite po ukusu. U velikom loncu, na srednjoj vatri, zagrijte maslac i maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte narezane mrkve i celer i dinstajte ih s lukom još nekoliko minuta. Izvadite povrće iz lonca i stavite ga sa strane. Na istu vatru dodajte teleća prsa i pecite ih dok ne postanu zlatnosmeđa s obje strane. To će dati bogat okus vašem umaku. Vratite povrće u lonac i prelijte sve crnim vinom. Kuhajte nekoliko minuta kako biste smanjili alkoholni miris i okus. Dodajte pileći temeljac, svježi timijan, listove lovora i sol i papar po ukusu. Smanjite vatru i pustite da se krčka oko 1,5 – 2 sata, ili dok teleća prsa ne postanu mekana. Kad se skuhaju, izvadite ih iz lonca i ostavite sa strane. Zatim procijedite umak kako biste uklonili povrće i aromatične dodatke. U drugom loncu, na srednjoj vatri, rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok ne postane zlatnosmeđe. Postupno dodajte procijeđeni umak, miješajući kako biste izbjegli grudice. Dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte dok umak ne postane gladak i kremast. Ako je pregust, možete dodati malo vode. Vratite teleća prsa u umak i kuhajte nekoliko minuta dok se sve dobro ne zagrije. Dodajte sok od limuna i naribanu koricu naranče kako biste jelu dali svježinu i aromu. Poslužite teleća prsa posuta tostiranim i nasjeckanim bademima uz pire-krumpir, kuhani krumpir, rižu ili povrće.
Nježna kremasta juha od cikle bogatog i osvježavajućeg okusa
Neodoljiv kolač s jabukama i orasima poslužite uz kavu ili čaj
Regija u svađi zbog novog srpskog jela: ‘Posebni krug pakla za ove kombinacije’
Sladoled za hladnije dane: Spoj vanilije i zanimljivih začina za idealan blagdanski ugođaj