GABRIELA HRŽENJAK: ‘Znam da ću postati zvijezda, profesorica mi je operna diva Lidija Horvat Dunjko, a mentorica najbolja estradna pjevačica Nina Badrić

Autor: Marija Vuković/7dnevno

Mlada i talentirana Gabriela Hrženjak na nacionalnu javnu scenu stupila je u popularnom showu “RTL Zvijezde” u kojem je, pod mentorskom palicom Nine Badrić, oduševljavala svojim glasom, ali joj to nipošto nije bio prvi nastup. Kad je imala samo četiri godine, počela je cjeloživotna ljubav ove Zagorke, koja ju je na neko vrijeme preselila u Ljubljanu, gdje je studirala na Akademiji za glasbo, a sada u Zagrebu studira na Muzičkoj akademiji. Gabriela ima samo 21 godinu i tvrdi da je ljubav prema natjecanju i adrenalin guraju da učini velike stvari, te govori o planovima i novom singlu.

* Otkad se bavite glazbom, što vas je potaknulo da se počnete baviti pjevanjem?

Glazbom sam se počela baviti još u djetinjstvu. Za to je zapravo zaslužna moja baka Slavica koja me s četiri godine najprije upisala na satove baleta u Društvo Naša djeca u Varaždinu. No ja nisam mogla izdržati na baletu ni pola godine. Na satovima sam bježala iz dvorane “na WC”, a zapravo sam išla u drugu učionicu slušati kako djeca pjevaju. Tada me baka s nepunih pet godina odlučila upisati u radionicu “Mali slavuji” kod moje drage tete Zdenke Knapić koja me naučila svemu što danas radim i mogu reći da je najzaslužnija za moj pjevački i glazbeni put.

* Studentica ste Muzičke akademije u Zagrebu. Koliko je teško uskladiti svakodnevne obaveze studija s karijerom koju počinjete graditi?

Da, trenutno sam studentica Muzičke akademije u Zagrebu, no tri sam godine studirala na Akademiji za glasbo u Ljubljani i odlučila sam se prebaciti u Zagreb kod profesorice i naše poznate primadone Lidije Horvat-Dunjko. Karijera je zapravo i razlog mog dolaska u Zagreb. Kad sam bila u Ljubljani, nisam imala toliko vremena posvetiti se zabavnoj glazbi, nastupima, snimanjima i putovanjima kojih bi bilo tijekom tjedna, ali nisam to mogla uskladiti sa studijem. Ne žalim za time jer sam u Ljubljani dobila puno samopouzdanja, puno sam naučila i posvetila se klasici koju sada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu zapravo samo još brusim i usavršavam. Moja profesorica Lidija ima razumijevanja jer je to sve i sama prošla. Marljivo radim ono što volim pa i studiram pjevanje tako da se to ne kosi ni s čim. Dapače, profesorica ima izreku “od Sevdaha do Bacha”, glavno je da se pjeva i nastupa!

* Koliko ste zadovoljni svojim nastupima u tv emisijama poput “RTL Zvijezde” i kako ste se uopće odlučili prijaviti?

Obožavam se natjecati, volim taj adrenalin i svim mladim pjevačima koji tek započinju karijeru preporučila bih neku vrstu natjecanja! Ja sam se kao klinka natjecala na “Karaokama” na našoj Varaždinskoj televiziji, gdje sam pobijedila s pjesmom “Više nisam tvoja” Klaudije Beni i osvojila pravu zlatnu ribicu i mikrofon. Bilo mi je tek pet godina. Odonda se volim natjecati i dobivati nagrade. Imam i sedam međunarodnih nagrada s natjecanja iz klasike – solo pjevanja (pet prvih mjesta, jedna druga nagrada i treća nagrada). To su bila natjecanja u Mariboru, Škofja Loki, Osijeku, Splitu, Trevisu (Italija), Rijeci i Mariji Bistrici. Prvi supertalent koji se održao 2009. jedan je od mojih najljepših iskustava u djetinjstvu. Tamo sam prvi put vidjela poznate osobe uživo. U žiriju su mi bili Nina Badrić, Enis Bešlagić i Dubravko Merlić. Često se prisjetim kako su bili oduševljeni kad sam im sa 11 godina otpjevala “Ima jedan svijet” Zorice Kondže! Show “RTL Zvijezde” donio mi je veliko i nezaboravno iskustvo, velika prijateljstva i mogućnost da se družim i učim, dobivam savjete od poznatih i cijenjenih pjevača.
* Zašto ste u “Zvijezdama” za mentoricu odabrali Ninu Badrić?

Naravno sam sam odabrala baš Ninu Badrić. Cijenim svakoga tko je bio u žiriju u “Zvijezdama” i svatko od njih nam je dao korisne savjete, ali Nina je pjevačica kakvom se i sama nadam da ću postati! Velik mi je uzor u svemu, ima najbolje ljubavne balade, stav, stajling, emociju, a o pjevanju ne moram ni govoriti, definitivno je u top 5 najboljih pjevačica u Hrvatskoj! Ostale su, naravno, Zorica Kondža, Tereza Kesovija, Vanna i Nina Kraljić!

* Je li vam nastup u toj emisiji otvorio neka vrata?
“Zvijezde” su mi donijele veliki publicitet, mnogi me još i sad prepoznaju i uvijek su puni pozitivnih komentara. Naravno, zahvaljujući tom showu, ne samo da sam postala bogatija za jedno iskustvo nego sam zaista dobila mnoge poslovne prilike, koncerte i nastupe i, naravno, uskoro i prvu pjesmu!

* Imate li tremu prije nastupa, imate li kakve rituale prije nego što izađete na pozornicu?

Imam pozitvnu tremu, onu koja mi govori da mi je stalo do toga što radim i da želim otpjevati najbolje što mogu! Moji rituali prije nastupa su tišina, mir, mojih pet minuta prije nastupa, kad sama sebi kažem da sam ovdje jer radim ono što volim i ono što znam i sad ću to dokazati publici koja me čeka!

* Prepoznaju li vas na ulici, lako se nosite s komentarima, i dobrima i lošima?

Iz dana u dan sve me više prepoznaju i jako sam sretna zbog toga. Znam da sam mlada, tek mi je 21, ali zaista dugo pjevam i imam puno nastupa iza sebe, neki su važniji, neki su manje važni, ali meni su donijeli veliko iskustvo i već sada polako skupljam svoju publiku i fanove! Nisam još imala loših iskustava i nadam se da neću.

* Možete li izdvojiti neki konstruktivan savjet koji vam je pomogao u razvoju?

Moja profesorica Lidija uvijek kaže da je pjesma priča! Prije nastupa se uvijek sjetim te rečenice i puno mi pomogne. Pjesmu treba dobro ispričati, važne su riječi, emocija i tvoja osobna interpretacija! Uvijek daj sebe u pjesmi i svoj “touch”.

* Imate li najdražu pjesmu koju najviše volite pjevati?

Obožavam pjevati “At last” Ette James, uvijek je otpjevam na svoj način, nikada isto i volim to što se mogu igrati s melodijom. Voljela bih snimiti žanr pjesme poput “At last”! Postoji anegdota vezana za tu pjesmu, naime, ona je uvijek ili prva i posljednja na mom repertoaru kad negdje nastupam! I uvijek nekome kažem da me snimi da čujem kako sam otpjevala taj put!

* Zašto često pjevate na kajkavskom?

Naravno da pjevam i na kajkavskom! Odgajana sam da volim svoje narječje i svoje Zagorje! U osnovnoj školi sam pjevala u folkloru i s tamburašima. Pjevala sam sigurno desetak puta na Malom kaju u Krapini. Poštovani gospodin Ivica Pepelko napisao je naš prvi duet 2015. godine kad sam prvi put nastupila na Krapinskom festivalu koju se emitira uživo na HRT-u 1. Odonda sam svake godina na Krapinskom festivalu, gdje se pjevaju nove zagorske pjesme, tako mi je Ivica prošle godine napisao jednu jako lijepu i tužnu pjesmu “Tatek moj”, koju sam, eto, prije nekoliko tjedana otpjevala svojoj publici u rodnoj Vinici. Izvedba je bila jako emotivna i pustila sam pokoju suzu. Zahvaljujući Ivici Pepelku, imala sam prilike i samostalno pjevati već pet puta na njegovu tradicionalnom koncertu u prekrasnoj dvorani Lisinski! Vidimo se ondje 1. ožujka, kad ću ponovo biti gošća na koncertu.

* Koji vam je nastup ostao u posebnom sjećanju?  

U posebnom sjećanju ostao mi je prvi nastup u showu “Zvijezde”, gdje sam pjevala “At last” Ette James, nakon čega se svih petero članova žirija podiglo s crvenim stolicama (Nina Badrić, Jacques Houdek, Petar Grašo, Andrea Andrassy i Tonči Huljić), te su ustali i sa stolica i zaista me jako pohvalili! Divno je kada te tako veliki glazbenici pohvale i sigurni su da ću im biti kolegica jednog dana.

* Što mislite kakve su prepreke u karijeri i životu pjevača?

Nisam naišla na neke prepreke u karijeri. Moje vrijeme tek dolazi… i to je jedina prepreka u glavama mladih pjevača! Polako, smireno, hrabro i sigurno i nikakve vam prepreke neće stati na put. Za sve ima vremena ako vjeruješ u sebe i siguran si u ono što radiš!

* Kako je došlo do vašeg prvog singla “Nekog kao ti” koji uskoro izlazi i s kime surađujete?

Prvi singl “Nekog kao ti” potpisan je za nakladničku kuću Croatia Records koja je omogućila iznadprosječna sredstva za album prvijenac. Autori i producenti su David Magdić i Leonardo Kapetanović, a na singlu su radili i Ante Pecotić te Bojan Salamon Shalla koji su više godina zaredom broj jedan u RH te produciraju i pišu za Ninu Badrić, Damira Kedžu, Vannu, Jacquesa, Zsa Zsu te mnoga dobro nam znana imena. Planovi za budućnost su izdati album, možda i surađivati i snimiti duete s nekim poznatim imenima! To bi bilo ostvarenje mojih snova, ali uvijek kažem, samo polako i hrabro!

Lijepa Gabriella jučer je objavila i pjesmu.

Autor:Marija Vuković/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.