Fuj! Zgadit će vam se jastuk nakon što pročitate što je sve na njemu! Fekalije?

Autor: I.Galešić

Mijenjajte jastuk barem svake tri godine, redovito ga zračite...

Vaš jastuk, utočište poslije napornog dana zapravo je leglo bakterija, grinja, pa čak i fekalija. Oprostite, morali smo vam to priopćiti. 

Tamna, topla i vlažna unutrašnjost jastuka idealno je stanište za sićušne životinjice poznate pod nazivom – grinje. Tu žive, tu umiru.
Istraživanja su pokazala da ih je u prosjeku oko dva milijuna samo u krevetu. Iako životinjice za razliku od stjenica ne grizu, problem je što grinje obavlja nuždu tamo gdje boravi. Njihov izmet su alergen za oko 30 milijuna Amerikanaca, pokazalo je istraživanje. Ako se budite sa začepljenim nosom, ako vas svrbe oči ili svako jutro imate potrebu kihati, vrijeme je da vrućom vodom operete vaš jastuk ili ga zamijenite novim.

Mrtve stanice kože i prhut isto su dio kreveta i jastuka. 

Zato je vaš jastuk idealni izvor hrane za grinje koje ne želite tamo. Kad se svijetla ugase grinje izlaze, penju se na jastučnicu i jedu sve ono što se tamo nalazi – užas!

U uzorcima prikupljenim iz više od 1.000 domova pronađeno je nekoliko desetaka tisuća vrsta gljivica. Dok je većina gljivica s jastuka vjerojatno bezopasna, ima i onih vrsta koje su potencijalno opasne i mogu pogoršati astmu i oslabjeti imunitet. Svakako je potrebno zamijeniti jastuk svakih nekoliko godina, ako želite biti sigurni da gljivica nema.

I površina jastuka i WC daska imaju visoke koncentracije ljudskog DNK, mrtve stanice kože i da, fekalne tvari. Tragovi izmeta su uvijek prisutni na našem tijelu i odjeći i to raznosimo tijekom dana svugdje gdje se krećemo. Ni vaš krevet i jastuk nisu iznimke. No, stručnjaci navode da su te količine fekalnih tvari relativno male.

Kućni ljubimci ostavljaju svašta za sobom. Postoje mikrobi i paraziti koji mogu biti prisutni na vašem jastuku zahvaljujući kućnom ljubimcu i to su potencijalne opasnosti za zdravlje. Koliko god voljeli vašeg ljubimca, držite vaš jastuk za spavanje samo za vas.




Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.