Foto: Facebook/Elmedin Đuzel

(FOTO, VIDEO) STOTINE U SUZAMA: Od Đoleta se oprostio i grad u kojem nije svirao nakon rata: ‘Tamo za mene čuvaju metak!’

Autor: Maja Štefanac

Na simboličan način, stotine su se građana Banja Luke sinoć oprostilo od kantautora i umjetnika Đorđa Balaševića koji je preminuo u petak od posljedica upale pluća vezane uz koronavirus.

Projekcija Balaševićevih stihova na Banskom dvoru počela je u 19 sati, a u pozadini je praćena najvećim hitovima slavnog glazbenika, pišu Nezavisne novine. Kako je ranije objavljeno na stranici Gradske uprave, time se i Banja Luka pridružila brojnim gradovima regije koji odaju počast preminulom kantautoru. Naime, riječ je o jedinome gradu bivše Jugoslavije, u kojem Balašević nije svirao nakon rata jer je mislio da nije dobrodošao.

Foto: Facebook/Elmedin Đuzel

Jednom prilikom, na koncertu u splitskoj Spaladium areni 2018. godine, kada je izvodio pjesmu “Nevjernik” i njezine poznate stihove “Dobra večer Banja Luko”, objasnio je i zašto je to tako. Tada je tužan istakao kako su na snazi još uvijek poruke koje su mu se slale iz tog grada, o tome kako tamo za njega čuvaju metak. 

Nešto kasnije osvrnuo se i na to kako ljude s prostora bivše zajedničke države veže ljubav prema njegovim pjesmama. U poetskom zanosu kazao je kako je svijet njegova domovina, te da u njegovim pjesmama svi na prostorima bivše države govore istim jezikom, onim u kojima progovara srce. Neki su ga zbog tog govora opet prozvali jugonostalgičarem.

Foto: Facebook/Elmedin Đuzel

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.