Foto: Allthatsinteresting

(FOTO) MALENA BRAĆA PREŽIVJELA BRODOLOM NA TITANICU: Novine su pisale da su siročići, dok ih je majka očajno tražila

Autor: Dnevno

Michel Navratil bio je u procesu rastave od svoje žene, koja je dobila pravo roditeljstva nad njihova dva sina – Master Michel M. (4) i Edmondon Rogerom(2), s nadimcima Lolo i Momon. Njihov otac dobio je dozvolu od bivše supruge da djecu Titanicom odveze u Ameriku, a onda je nastala čitava drama.

Registrirali su se kao putnici druge klase, a kako bi izbjegao probleme s francuskom policijom, otac je djeci upisao lažna imena.

Kobne noći kada je brod počeo tonuti, braću su iz kabine iznijeli otac i još jedan čovjek, koji su ih do čamca za spašavanje.

To je bilo poslednji put da su vidjeli oca, koji je poginuo u hladnom moru.

Međutim, dječaci su postali medijska senzacija jer se u tom trenutku nije znalo da imaju živu majku. Nazvali su ih “siročići s Titanica“, a privremeno su smješteni u kuću preživjele Margaret Hayes, koja je živjela na Manhattanu.

Vlasti su se trudile pronaći bližu rodbinu dvojice braće, ali s obzirom na to da su još imali i lažna imena – Luis i Lola, to je bilo gotovo nemoguće. U jednom novinskom članku iz 1912. piše da su mališani na svako pitanje francuskog konzula odgovarali sa “oui “.

Novinar je pitao oca Margaret Hayes bi li se dječaci mogli identificirati prema kartama koje je otac kupio, na što je on hladnokrvno odgovorio: “Nikad nisam putovao drugom klasom pa o tome ništa ne znam.”

Novinski članci o dječacima imali su ključnu ulogu u određivanju njihovog pravog identiteta. U međuvremenu, njihova majka Marcelle Navratil shvatila je da joj je bivši suprug poginuo u brodolomu i očajnički je pokušavala saznati što se dogodilo s djecom.

FOTO: Daily Mail

Kada su novinske priče iz Amerike počele pristizati u Europu, Marcelle je uočila jedan od tekstova uz koji je bila fotografija njenih sinova. Kad je uspela dokazati njihov identitet, otputovala je prvim brodom u New York i tamo konačno zagrlila svoju djecu. Obitelj se vratila u Francusku. Michel je kasnije postao jedini muškarac koji je preživio ovaj povijesni brodolom, a njegov brat Edmond umro je 1953, kako prenose srpski mediji.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.