fbpx
foto:Instagram

(FOTO) KAKAV SJAJ U OČIMA: Vučić mlatio ćevape, nastala rasprava čiji su bolji!? Ovo će uzburkati strasti!

Autor: Dnevno

Tko ima pravo zaštititi slasni komadić mljevenog prženog mesa, jedna je u nizu polemika između Beograda i Sarajeva.

Prije nekoliko godina bio je dovoljan jedan medijski istup kojeg je pokrenuo tada zamjenik direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Jovan Šarac.

“Imajući na umu da je riječ o tradicionalnim proizvodima u smislu pravne zaštite, ćevapi mogu biti zaštićeni kao geografske oznake, kao kolektivni žig ili kao žig garancije. Normalno je da se pokrenu inicijative za zaštitu ćevapa kao brenda jer oni postoje stotinama godina na ovim prostorima. Iako je bilo nekih inicijativa, ćevapi kao tradicionalni proizvod još nemaju zaštitu”, kazao je Šarac.

Izjava je to koja je odjeknula toliko snažno da je pokrenula gastronomske patriote u BiH da zaštite ovo meso kao bosanskohercegovački nacionalno jelo.

“Ćevap je proizvod nekadašnje Jugoslavije i nemoguće ga je dijeliti ili štititi. To je apsolutno suludo. Ćevap je u krajnjem slučaju nastao kao produkt nekog kebaba. Umjesto da rade na tomu da ćevap postane sve bolji i bolji, da ga razvijaju u kulinarskom smislu, oni idu štititi, stavljati patent na nešto što je specijalitet u Srbiji, Makedoniji isto koliko i u BiH. Slažem se da svaka regija treba zaštititi svoja autohtona jela, ali prije toga ih treba doraditi da ona postanu jedinstvena za to područje”, komentirao je i glasoviti srpski kuhar Petar Gajić.




Banjalučki ćevapi

Osim posebne kombinacije mljevenog mesa banjalučki ćevapi su speficični i po dodacima koji se koriste, ali i po izgledu. Promjera su oko 2 cm, dužine oko 5 cm i prave se kao pločice od po četiri ćevapa u nizu, a ne pojedinačo kao sarajevski.

Ovakav način pripreme navodno pridonosi njihovoj sočnosti




Sarajevski ćevap

Ćevapi u Sarajevu karakteristični su po mješavini telećeg i junećeg mesa, ali i posebno pripravljenoj lepinji (somunu) u kojoj se poslužuju. Somun se pari na roštilju kako bi omekšao, a zbog prislanjanja na ćevape dok su još na roštilju somun preuzima dio masnoće i arome mesa.

Uobičajeni prilozi su luk i kajmak

Vučić u letu za Beograd uživao u sarajevskim ćevapima




Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić danas je bio u Sarajevu u BiH gdje je dostavio 5000 doza cjepiva protiv koronavirusa, a zatim je uživao u ćevapima u predsjedničkom avionu.

Upravo na letu prema Beogradu, na njegovom Instagram profilu Budućnost Srbije AV, osvanula je fotografija s ćevapima.

Vučić je uz fotografiju objavio i kratki tekst u kojemu je napisao kako obožava sarajevske ćevape, još iz vremena kada je služio vojsku.

“Poslije uspješnog boravka u Sarajevu, najbolje okrjepljenje pred povratak u Beograd. Služio sam vojsku u Lukavici i još od tada obožavam sarajevske ćevape. Ipak, važnija od toga je činjenica da smo zakazali veliki summit Srbije i BIH u Beogradu. Odlična prilika za unaprjeđenje naših odnosa”, stoji u opisu fotografije koju je objavio Vučić.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.