fbpx

FOTO: Jean Michel Jarre zaslužio je bolje od Arene

Autor: V.T.

Da je cijeli koncert izgledao kao zadnjih pola sata, koliko je otprilike trajao bis, bila bi to jedna sasvim lijepa koncertna priča.

Hipnotiziranoj zagrebačkoj publici trebalo je više od sat i pol vremena da se ‘ušteka’ u energiju koju je u Arenu Zagreb donio vremešni i prpošni Jean Michel Jarre. Možda zato što je dvorana bila poluprazna ili su svi jednostavno došli samo sjediti i pljeskati, ali to nije ono što je začetnik elektronske glazbe zaslužio, a vjerojatno nije niti očekivao. A možda mu je pljesak nakon svake pjesme, posebno se to odnosi na ‘Rendez-Vous 2’ koju je odsvirao na laserskim orguljama, nadoknadio izostanak reakcije tijekom svirke.

No, eto, njegova svjetska turneja počela je u listopadu, pa je valjda bilo nemoguće organizirati ovaj koncert na otvorenom. Zagreb je tako ostao bez spektakla o kakvima smo slušali i kakav smo očekivali. A očito je bilo teško i pronaći prikladnu dvoranu, jer Arena to nikako nije. Poluprazne tribine, jer se od mogućih 8 na koncertu pojavilo manje od 4 tisuće gledatelja, možemo pripisati recesijsko zimskoj depresiji, specifičnoj glazbi koju ne poznaju redovni posjetitelji partija i koncerata novijih DJ-a, uglavnom mlađi od 25 godina, ili možda izostanku reklama i jumbo plakata za ovaj koncert.

Takva poluprazna dvorana bila je i previše osvijetljena, jer ako se zna s kakvim lightom dolazi Jean Michel Jarre, onda ne bi bilo zgorega zatvoriti neke ulaze i pogasiti popratne lampe koje ubijaju čar raskošnih lasera i otkrivaju prazne stolce. A savršeno skladane eksperimentalne note kakvima obiluje elektronika ovog francuskog virtuoza i izvedba uživo bili su ipak pretihi. Kad čovjek dođe na pozornicu i smjesti se među toliko opreme koliko je rijetki hrvatski glazbenik u životu vidio na jednom mjestu, pa suvereno zavlada istom, onda se to ipak treba čuti malo glasnije.


Da je cijeli koncert izgledao kao zadnjih pola sata, koliko je otprilike trajao bis, bila bi to jedna sasvim lijepa koncertna priča. Naime, tek tada je publika ustala i zaplesala, pa i na noviju skladbu “Vintage”. Šteta, jer Jean Michel Jarre zaista se trudio.

Autor:V.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.