Festival ‘Odvalimo se poezijom’

Autor: Dnevno/M.T.

Treću godinu zaredom pjesnički festival ‘Odvalimo se poezijom’ održava se u Bolu na Braču, od 30. kolovoza do 1. rujna. Događanje je dio kulturne manifestacije ’30. Bolsko lito’, a program se odvija uz organizaciju i podršku Centra za kulturu Općine Bol.

Cilj Festivala je okupiti pjesnikinje i pjesnike s lokalnog i šireg lokalnog područja te poetike otoka staviti u suvremene kontekste.

Brač već ima dvije pjesničke manifestacije, jezično-pjesničku smotru Croatia rediviva: Ča – kaj – što, u Selcima, s dugom tradicijom, te Festival čakavske riči, Stjepan Štefe Pulišelić u Škripu.

Uz uvažene spomenute manifestacije, ‘Odvalimo se poezijom’ još je jedno novo bračko mjesto pjesničkih susreta na kojem nastoje spojiti staro i novo, tradicionalno i suvremeno, otočke idiome i standardni, suvremeni jezik.

Kao i prošle godine, prva večer programa posvećena je pjesničkim glasovima otoka Brača, pa će se  tako u programu ‘Škojori’ moći čuti lokalne pjesnike Visa, Hvara i Brača.
Iste večeri u programu “off-scena” moći će se čuti pjesnika mlađe generacije Gorana Milakovića odnosno pjesme iz njegovog neobjavljenog rukopisa “Rudnik stakla”.

Drugog dana na redu je posjet prirodno-povijesnoj znamenitosti, pustinji Dračeva luka iznad Murvice nedaleko od Bola, te će, u atmosferi u kojoj su živjeli brački pustinjaci, koji su samostane i pustinje s južne strane otoka naselili još u 15. stoljeću, biti pročitano nekoliko pjesama mističnih pjesnika koji su način života i duhovnu srodnost dijelili i s bračkim pustinjacima.  Drugoga dana predviđena je radionica poezije za djecu koju će voditi pjesnikinja, znanstvenica i knjižničarka Nada Topić. U večernjem programu drugog dana predstavit će se mlada pjesnikinja Mateja Jurčević, dobitnica Gorana za mlade pjesnike 2016. godine. Iste večeri u glavnom programu ‘Poetike otoka i Dioklecijanove palače’ predstavit će se velike i nagrađivane hrvatske pjesnikinje Andriana Škunca i Gorana Benić.

Posljednjeg dana održat će se tzv. šumski panel s temom gdje i kako za čitanje pronaći dobru poeziju; bit će to razgovor sudionika i gostiju na temu čitanja poezije.

Autor:Dnevno/M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.