Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Fenomenom Thompsona bavili se na Sveučilištu: Evo što su otkrili u njegovim pjesmama

Autor: G.B.

Rijetko kojem je pjevaču uspjelo doći u diplomske radove studenata na hrvatskim sveučilištima, no Marku Perkoviću Thompsonu je za rukom pošlo čak i to. Naime, jedna se studentica u svom završnom radu naslovljenom “Popularne pjesma Thompsona: analiza izbora tekstova pjesama” bavila pjevačevom diskografijom. Kako je sama navela u sažetku rada, u središtu rada su popularne pjesme Marka Perkovića Thompsona, te analiza odabranih tekstova pjesama.

“Devedesetih godina prošlog stoljeća, Hrvatska je prolazila kroz bitno razdoblje promjena kako u društveno-političkoj sferi, tako je bila vidljiva i promjena u glazbi tj. u njenoj tematici. Na njihovo stvaranje utjecao je vremenski period u kojem su nastale i atmosferi koja je vladala u državi. Popularna glazba podlegla je utjecaju političke nestabilnosti, pa su se hrvatski glazbenici predali pisanju domoljubnih pjesama kako bi svom narodu podigli moral za vrijeme Domovinskog rata i neposredno nakon njega”, napisala je u uvodu.

“Marko Perković Thompson poznat je kao pjevač domoljubnih pjesama i kao takav prepoznatljiv javnosti. Međutim, u svom opusu ima i ljubavnih pjesama što je za popularnu glazbu tipično jer ona najčešće u tekstualnom smislu govori o ljubavi. Kroz tekstualnu analizu pjesama želi se ustanoviti obraća li se Thompson u svojim ljubavnim pjesmama doista ženi ili se metaforički obraća svojoj domovini što ukazuje na to da se ponovno radi o domoljubnim pjesmama. Razlog zbog kojeg je vrijedan istraživanja leži u njegovom velikom utjecaju na oblikovanje hrvatskog nacionalnog identiteta i fenomena koji je uspio nadrasti, ono zbog čega se naziva pjevačem”, napisala je studentica.

FOTO: Goran Mehkek/Cropix

‘Bojna Čavoglave’je predmet političkih kritika, osuda i ideoloških progona

Rad je podijelila u pet dijelova: uvod, razradu – u kojoj se bavila definicijom popularnih pjesama u glazbenoj industriji; poglavlje o životu i karijeri Marka Perkovića Thompsona, a zatim je uslijedilo poglavlje u kojem analizira Thompsonove najpopularnije pjesme: “Bojna Čavoglave”, “Lijepa li si”, “Ima nešto vrjednije od zlata”, “Samo je ljubav tajna dvaju svjetova”, a u zaključku se bavila rezultatima analize.

Dakako, najzanimljivija je analiza pjesme “Bojna Čavoglave”, o kojoj autoric piše ovako: “‘Bojna Čavoglave’ je ratna domoljubna pjesma čija je tematika borba za svoj dom protiv agresora. Ovom pjesmom Thompson je okarakterizirao značajno svoj stil koji će se prožimati kroz daljnje stvaralaštvo. Pjesma je predmet političkih kritika, osuda i ideoloških progona isključivo zbog pozdrava „Za dom spremni“ u svom početnom dijelu. Stoga je Marko Perković nekoliko puta prijavljen pravosudnim tijelima Republike Hrvatske zbog poticanja na mržnju, ali svaki put je oslobođen optužbe da nije počinio prekršaje ili kaznena djela”, navodi autorica te se dalje osvrće na sami pozdrav.

Napustili bračne drugove kako bi bili skupa, a zbog lažnog poziva izgubili bebu
“Što se tiče pokliča „Za dom spremni“, za koji se tvrdi da je ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske i da nije u skladu s Ustavom RH, tek je nedavno Visoki prekršajni sud (2020.) donio odluku „da se opisano postupanje konkretnom predmetu ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira“.

Popularnosti ove pjesme pridonijela je i činjenica da dolazi izravno s bojišta te da se Thompson razlikuje od imidža tipičnog profesionalnog pjevača. Motivi i ideja ove pjesme je pojačati nacionalne osjećaje kod Hrvata. Osim što je slavila Marka Perkovića, pjesma je postala i njegov zaštitni znak te je izvedena kao uvodna pjesma na gotovo svakom njegovom glazbenom nastupu”, napisala je autorica.
Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.