Photo: Profimedia

FEMINISTI(CE) NAPALE SEANA CONNERYJA: ‘Zvijezda Jamesa Bonda sada na nebu tuče žene’

Autor: Daniel Radman

“O mrtvima sve najbolje”, kaže latinska izreka, no neki se baš i nisu toga držali kad je riječ o smrti Seana Conneryija.

Na društvenim mrežama povela se rasprava o njegovom doprinosu kulturi, i tu se malo tko se usudio sporiti njegova glumačka ostvarenja, no (radikalnije) feministice zamjerile su njegovu ‘problematičnu stranu’.

Tako neke od njih ističu da je Connery (kao James Bond) bio prototip nasilnika.

Lavina je pokrenuta svega nekoliko minuta nakon što je objavljeno da je Connery preminuo, kada je reporterka kanadskog CBC-a Deana Šumanac-Johnson opisala slavnog glumca kao osobu s “kompleksnim naslijeđem” i “problematičnim pogledima”.

“Connery bio je odličan glumac, još bolji Bond. Bond koji je bio simpatičan, otmjen i karizmatičan, ali definiran toksičnom muškošti koju je, nažalost, izlagao i izvan ekrana“, napisala je na Twitteru filmska kritičarka Hanna Ines Flint.

via GIFER

“Connery je bio osoba velikih mana koja je oblikovala doista loše ponašanje”, prokomentirao je politički analitičar David Rothkopf koji također nije osporio njegovu umjetnost.







Neki su pak Conneryija napali bez ikakvih ograda. Tako je developerka video-igara Samantha Greer napomenula da je bio ‘ponosni nasilnik koji je zagovarao nasilje nad ženama’, aludiravši da je njegova prva žena, Diane Cilento, tvrdila da ju je škotski glumac fizički i psihički zlostavljao dok su bili u braku.

Najgore su uvrede ipak išle s anonimnih profila pa je jedna korisnica – uz ono standarno ‘počivao u miru’ – dodala da zvijezda James Bonda “sada na nebu tuče žene”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.