Foto: Screenshot/YouTube

Fahrudin i Mate oderali holivudsku ikonu na Olimpijskim igrama u Sarajevu: ‘Šta me to zadesi’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Na današnji dan, 8. veljače 1984. klizačica Sanda Dubravčić je u 15:44 sati zapalila olimpijski plamen na stadionu Koševo koji je od tog trenutka dobio prefiks “olimpijski”, a tim činom su počele XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Mnogo je priča vezano za tu Olimpijadu, a jedna je anegdota vezana i za svjetski poznatog glumca Kirka Douglasa koji se nije tako dobro proveo.

Naime, Douglas je bio među gostima Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a tada je u magazinu Osmica objavljena vijest da je legendarni glumac opljačkan tijekom boravka u glavnom gradu BiH. Članak je u online formatu objavio Yugopapir. Kako se navodi, sve je u Sarajevu funkcioniralo gotovo savršeno, osim nekoliko privatnih ‘sustava’ za pražnjenje džepova. Jedan od tih sustava zvao se restoran Una, privatni ugostiteljski objekt vlasnika Fahrudina Šehića.

U srijedu, 11. veljače, čulo se da je dva dana ranije u Uni večerao glumac Kirk Douglas sa svojim društvom. Umjesto da naplati 5.400 dinara, vlasnik je uvećao račun za deset puta. Restoran je odmah zatvoren.

Fahrudinova priča: Sve je bilo u redu, a onda je Mate pisao račun

Restoran Una nalazio se iznad baščaršijskog zdanja Morića-hana. Na kucanje nitko nije odgovarao, a zavjesa na gornjem katu pomaknula se tek kada je vlasnik primijetio da netko fotografira. Časak kasnije, Fahrudin se javio: “Aih, aih, bolan, šta me to zadesi?”. No, nikako nije govorio što ga je to zadesilo. Greška je napravljena, a sramota je pala na njega. Umjesto da priča o tom nemilom događaju, radije je želio pokazati knjigu dojmova iz restorana, u koju su se upisali poznati gosti,

Vidoje Žarković, Dušan Alimpić, Branko Mamula, jedan od direktora MOK-a, Ingemar Stenmark, grupa glumaca Jugoslavenskog dramskog kazališta na gostovanju u Sarajevu… Svi hvale svoj provod u restoranu “Una”, nitko nije rekao da vlasnik ‘dere’ prilikom naplate računa.

“Eto vidite”, kaže Fahrudin, “A, kako je bilo? Nema tu mnogo šta… U podne tog dana došao kod mene neki Mate, veli da je kelner iz Rijeke. Traži posao. A u mene posla ovih dana kol’ko hoćeš pa ga ja uzmem da poslužuje. Nisam ga ni prijavio, mislio sam tako, na dan-dva, dok ova Olimpijada…”
Foto: Screenshot/YouTube

Te večeri je, zaista, Kirk Douglas došao u Unu sa svojim društvom, njih osmero. Smješteni su u jednu prostoriju na gornjem katu i baš su lijepo jeli i baš su se lijepo proveli. Vlasnik Fahrudin je posluživao dok je posluživao, i dok su se svi zajedno fotografirali (za dugo sjećanje), a onda…

“Onda sam ja”, objašnjava Fahrudin, “oko pola dva ujutru o’šo da kupim još mesa za sutra, a onaj Mate uzeo račun koji je dolje sačinila moja žena na 5.400 dinara, dodao jednu nulu dok se popeo i naplatio pet miliona i četiri stotine hiljada”. Kada se Fahrudin vratio iz kupovine, nema više gostiju, ali nema ni Mate. Opljačkao i goste i Fahrudina. Pobjegao. Gotova priča.

Foto: Screenshot/YouTube

Inspektorova priča: Naplatio je deset puta više

Priča šefa Tržišne inspekcije Petra Vukovića mnogo je detaljnija.
“U utorak, 10. veljače, dobili smo pismenu prijavu iz Organizacionog komiteta ZOI, s priloženim računom iz restorana Una, iz kojeg se vidjelo da je vlasnik restorana neopravdano uvećao cijenu za deset puta i umjesto 540 starih hiljada naplatio 5,4 milijuna”, rekao je. Inspekcija je utvrdila opravdanost i općinski organ je odmah donio rješenje da se restoran zatvori do 1. ožujka. A što Fahrudin Šehić tvrdi da je neki Mate opljačkao i njega i goste?

Hostesa koja je te večeri pratila Kirka Douglasa tvrdi, kao i ostali iz društva, da ih je cijele večeri služio Fahrudin Šehić, koji je napravio račun i naplatio – osobno. Što je najteže, naplatio je u dolarima – ukupno 400 američkih dolara.

Ključni projekt Vatrenih čini se da je zapeo: Neki se pitaju kako niti pusti milijuni ne pomažu

Popis nevolja za Fahrudina

Evo popisa nevolja koje su stigle ili trebaju stići Fahrudina: sudac za prekršaje SO Stari grad je vlasniku Une već izrekao zaštitnu mjeru oduzimanja dozvole za rad u trajanju od pet mjeseci; uslijedit će kaznena prijava zbog neosnovanog dobitka većeg od 30.000 dinara i zbog naplate u devizama; prijava općinskom organu za prihode; prijava općinskom organu za rad zbog zapošljavanja radne snage bez ugovora i oduzimanje imovinske dobiti ostvarene neopravdanom naplatom.

Kada je riječ o posljednjoj mjeri, inspektor kaže da je Fahrudin pokajnički donio 400 dolara u općinu, da se vrate izvjesnom gospodinu Weissu, koji je te večeri u Kirkovom društvu platio račun. Organizacijski komitet je ovo ponudio Weissu, uz ispriku, a Weiss je zamolio da se taj novac iskoristi u humanitarne svrhe.

“Aih, aih, bruke”, othukuje i dalje Fahrudin, “I otkud to da snađe baš mene, koji sam donator… Dao sam deset starih milijuna za ovu Olimpijadu.”

U vrijeme Olimpijade još tri lokala u Sarajevu su zatvorena po ovakvom hitnom postupku. To su kafići Stari sat, Motori i Klub A, čiji su vlasnici naplaćivali usluge više nego što je propisano. Da inspekcija nije bila brza, za njih bi se reklo “To su oni što obrukaše šeher-Sarajevo”.

Irena iz Ljubav je na selu zgrabila Kamerunca i ne pušta: ‘Želi da se u Hrvatskoj udam ovakva’

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.