EVO KAKO SU NASTALI! Znate li tko je osmislio čuvene stihove ‘Druže Tito, mi ti se kunemo’?

Autor: D.D.

Uslijed svih jučerašnjih napetosti koje su se odigrale u Sarajevu oko održavanja mise stradalima na bleiburškom polju, jedan incident je izazvao posebnu pozornost.

Naime, dok je policija blokirala centar Sarajeva zbog održavanja mise stradalima na bleiburškom polju, u katedrali Srca Isusova, ispred Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, zaorila se poznata pjesma “Druže Tito, mi ti se kunemo”.

Muškarac je na krovu kombija svirao i pjevao tu pjesmu i postao hit na društvenim mrežama.

No, znate li tko je osmislio tu popularnu pjesmu iz SFRJ?

Radi se o ‘ženi iz naroda’, čija je priča objavljena u srpskoj ženskoj reviji Nada daleke 1982. godine. Tekst prenosimo u cijelosti.

“Gotovo četiri desetljeća, širom naše zemlje, odjekuje pjesma “Druže Tito, mi ti se kunemo”. Slušamo je u tvorničkim halama, školama, kasarnama, rudnicima, na oranicama. Malo je, međutim, poznato da je ova pjesma nastala u potkozarskom selu Bjelajcima. Ispjevala ju je Persa Ristić.

Ona je domaćica i sudionica narodnooslobodilačke borbe iz ovog sela. Sjeća se, veli, dobro svih ofenziva. Posebno one kozaračke, kada je od Nijemaca i ustaša otjerana u Slavoniju. Početkom oktobra 1942. godine vratila se iz Slovenije.

Ponovo je stigla u rodne Bjelajce. Zatekla je pustoš na sve strane, popaljene kuće, izginulo stanovništvo ili otjerano u logore. Persa se sjeća: „Nas nekoliko žena koje smo preživjele, obilazile smo njive, pašnjake na kojima nije požnjevena pšenica i pokošeno sijeno. Skupljajući vlati dozrelog žita, skupljali smo kosti izginulih mještana i boraca u vrijeme ljetne ofenzive 1942. godine na Kozari.

U tom teškom vremenu prvi put smo zapjevale pjesmu: ‘Grob do groba u zelenom žitu, a Kozara zaklinje se Titu. Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo’“.

Tako je ova pjesma krenula od mjesta do mjesta, od bitke do bitke. Iako je već odavno zakoračila u sedmo desetljeće života, ona i danas s drugaricama s kojim je dijelila i dobro i zlo, rado zapjeva.’ (Autor: M.M. / Nada, srpanj 1982. / Yugopapir)

Ovi poznati stihovi postali su neodvojiv dio kulta ličnosti Josipa Broza Tita. Izvodile su ih i brojni estradnjaci, poput Zdravka Čolića i Kemala Montena.

(VIDEO) PROVOKACIJA! SA ZASTAVOM SFRJ ISPRED KATEDRALE ZAPJEVAO ‘Druže Tito, mi ti se kunemo…’

Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.