Foto: Filip Milković

Empiria Teatar otvara sezonu eksplozivnom predstavom za mladu publiku

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Umjetnička organizacija Empiria teatar otvara svoju novu kazališnu sezonu premijerom Klase iznad, eksplozivne i društveno angažirane predstave za mladu publiku, nastavljajući svoju tematsku okupaciju tabu temama koje se tiču, u ovome slučaju, izazova osjetljive adolescentske dobi, bullyinga i utjecaja pop-kulture na izgradnju mladenačkih identiteta.

I u ovome projektu, Empiria teatar okuplja tim mladih perspektivnih umjetnika i umjetnica, okupljenih oko jedne zajedničke misije – autentičnim scenskim jezikom progovoriti o gorućem problemu nasilja u konzumeristički orijentiranom svijetu mladih.


Vršnjačko nasilje zbog razlike u imovinskom statusu

Nastala prema istoimenoj drami Dore Golub namijenjenoj tinejdžerskoj publici, predstava Klasa iznad razvila se iz tematike klasnog sukoba između djevojčica, fokusirajući obradu problema vršnjačkog nasilja na jednu njegovu podvrstu – onu izazvanu razlikama između djece s obzirom na imovinski status.

Foto: Filip Milković

Ring verbalnih uvreda

U režiji jednog od najboljih redatelja mlađe generacije, višestruko nagrađivanog Vanje Jovanovića, adaptacija izvornog teksta iz 2018. pokazuje transformaciju likova i gradaciju njihovog neprijateljstva od djetinjstva do kasne adolescencije, postavivši ih u kazališno okruženje boksačkog ringa zasnovanog na verbalnim uvredama.

Foto: Filip Milković

Satiričnim pristupom materijalu Jovanović uspostavlja direktnu komunikaciju izvođača s mladim gledateljima, interaktivnim metodama ih uključujući u radnju predstave kao (buduće) političke subjekte, uz zavodljivu ironizaciju pop-kulturnih fenomena poput trap glazbe, čija se poetika i estetika u velikoj mjeri baziraju upravo na fetišizaciji novca.

Foto: Filip Milković

Adaptaciju teksta potpisuju Vanja Jovanović i Dora Golub, glazbu Linda Uran, kostimografiju Ana Trišler, a glume Zdenka Šustić, Tea Harčević i Karlo Bernik. Producentice predstave su Iva Srnec Hamer i Dina Vukelić, dok je asistentica produkcije Klara Vlahovski.

Foto: Filip Milković

Premijera predstave Klasa iznad održat će se 26. listopada u 19:30 u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1), a ulaznice se mogu kupiti na ulaznice.hr i blagajni Centra za kulturu Trešnjevka.

Sljedeće su izvedbe Klase iznad planirane na Sceni Ribnjak (Park Ribnjak 1) u okviru Centra mladih Ribnjak, čijim je Empiria teatar rezidentom drugu godinu zaredom. Ulaznice će se moći kupiti na mojekarte.hr i na blagajni Scene Ribnjak. Rezervacija je moguća putem maila [email protected].

Rad Empiria teatra podržala je Zaklada Kulturna nova. Projekt Klasa iznad sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.
Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.