Foto: Demirel Pašalić

EMOTIVNO PUTOVANJE U SRCE ŠUME: Bol i bijes zbog devastacije prirode pretočeni u fascinantnu izložbu

Autor: Dnevno

Sredinom prosinca prošle godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je multimedijska izložba “Šuma To Go” autora Demirela Pašalića i Azre Svedružić koja se proteže cijelim prostorom za povremene izložbe na prvom katu muzeja.

Izložba ostaje otvorena do 9. siječnja u 18 sati, a posjetitelje će kroz postav, uz neformalan razgovor i simbolično zatvaranje, provesti sami autori ovu subotu, 8. siječnja u 12 sati.

“Šuma To Go”, što u slobodnom prijevodu znači šuma za ponijeti, referira se kako na problem deforestacije lokalnih prirodnih staništa šuma, tako i na potrošačku kulturu u kojoj nam želje i potrebe postaju sve veće, a prirodni resursi koji bi iste trebali zadovoljiti – sve manji.

Foto: Demirel Pašalić

Izložba se sastoji od 12 kompozicija koje sačinjavaju 389 fotografija, devet videoradova, više desetaka objekata, konceptualnih, multimedijalnih i ambijentalnih instalacija sve zajedno složenih u organski umreženu cjelinu koja gradi priču kroz svojevrsnu inscenaciju prolaska kroz suvremeni pejzaž.

“Izložba ‘Šuma To Go’ prikaz je jednog osjećaja, snažne emocije samih umjetnika na deforestaciju šume u našoj neposrednoj okolini te stanje općeg ignoriranja tog problema. Ne izazova, problema. Sama tema izaziva duboke osjećaje, od srama radi vlastitog neznanja do bijesa radi razmjera bespotrebnog uništavanja. A na koncu tu je i divljenje samoj prirodi, njezinim fenomenima i ljepotama, te tuga radi upitne budućnosti tih prirodnih staništa. Ima li budućnosti ako nastavimo s nebrigom i lošim ponašanjem spram prirode? Ne trebamo li živjeti u skladu s njom kako bismo budućim generacijama omogućili da također uživaju u njezinim blagodatima? To pitanje treba biti bitno svima, jer ne radi se o individualnom, već o kolektivnom problemu. Unatoč tome, brojne osobe, uključujući autore i suradnike izložbe, nisu bile svjesne tog problema dok su primjerice hodale šumom, rekreirale se ili samo boravile u prirodnom okruženju”, izjavila je kustosica izložbe i voditeljica eksperimentalno-istraživačkog odjela MSU-a Ana Škegro.

Foto: Demirel Pašalić

“Otvara dijalog o tome kako gledamo i što vidimo, o pejzažu kao estetskom pojmu usko vezanom uz etičku valorizaciju percepcije, ali i o odnosu prema prirodi, odmicanju od eksploatacije i komodifikacije. Ova izložba je i osobno emotivno putovanje u simbolično srce šume, izložili smo i bol i bijes zbog zatečene devastacije, ali i transformativno iskustvo koje smo ponudili kao stvarnu i optimističnu promjenu”, poručili su autori Azra Svedružić i Demirel Pašalić te pozvali zainteresirane na zatvaranje izložbe te zajednički hod kroz postav u subotu, 8. siječnja 2022. u 12 sati u MSU Zagreb.

Autorski tim čine umjetnici i autori postava Demirel Pašalić i Azra Svedružić, kustosica Ana Škegro te suradnici Silvija Stipanov, Goran Vlašić, Mario Borščak, Toni Babarović i Sanja Kuzmanović. Projekt se realizira u produkciji MSUa u suradnji s udrugom Ganz nova kultura promjene, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te Zaklade Kultura nova.




Izložba je otvorena do 9. siječnja, radnim danima od 11 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 11 do 18 sati. Za posjet muzeju potrebna je važeća EU digitalna Covid potvrda ili drugi odgovarajući dokaz propisan Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.