Screenshot, izvor: Image Getty

ELIZABETA I PHILIP SLAVE 72 GODINE BRAKA: Ona je njegova kraljica, ali on nije njezin kralj!

Autor: Dnevno

Kraljica Elizabeta II i princ Philip jučer su proslavili 72 godine braka. Njihov je život uvijek bio pod povećalom javnosti, a ovo su neke od zanimljivosti njhovog bračnog života.

Elizabeta je imala 8 godina kad je prvi put upoznala Philipa na vjenčanju rođakinje. Princeza Elizabeta tada nije ni znala da će postati kraljica jer je njezin stric Edward bio prvi u redu za prijestolje (Edward je abdicirao 1936. godine kako bi se oženio  Amerikankom Wallis Simpson).

Specijalisti za kraljevsku biografiju napisali su da se ponovni susret dogodio 1939. godine. Susret je rezultirao razmjenom pisama između Philipa i Elizabete. Ona je tada imala 13, a on 18 godina.  “Bili smo razdvojeni za vrijeme rata, to nam je dalo prostor da se još više zaljubimo jedno u drugo”, napisao je u Philip u pismu Elizabeti.

Biograf kraljevske obitelji A.N. Wilson tijekom nastupa na književnom festivalu Cheltenham otkrio je jedan od neočekivanijih razloga zašto je Elizabeta II. upozorena da se ne udaje za rođaka u trećem koljenu Philipa Mountbattena. Vojvoda od Edinburgha (a nekadašnji grčki i danski princ) poznat je po svojim šalama i po tome što će u javnosti “ispaliti” svoje mišljenje bez obzira na protokol što mu mnogi zamjeraju. Štoviše, Wilson tvrdi da su Elizabeti II. govorili da se ne udaje za njega jer je on previše duhovit za nju.

Kralj George VI. bio je zabrinut oko toga kako će javnost gledati na to da se njegova kći udaje za grčko-danskog princa iz kuće Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Problematizirao je Filipovu obitelj, a nije mu bilo milo ni njegovo pomalo prostačko ponašanje, glasan smijeh i mornarski maniri.

S obzirom na to da je Elizabeta još uvek bila mlada, službena prosidba je bila odgođena sve dok buduća kraljica nije napunila 21 godinu. Philip je tada svoju buduću suprugu zaručio elegantnim dijamantnim prstenom koji je romantično dao izraditi koristeći dijamant iz tijare svoje majke.

Kraljevsko se vjenčanje održalo 20. studenog 1947. godine u prisustvu 2.000 uzvanika, a događaj stoljeća prenosile su radio-stanice širom svijeta. S obzirom da je bila riječ o poratnim godinama, njihovo je vjenčanje bilo relativno skromno. Elizabeta II. je skupljala kupone kako bi si mogla priuštiti materijal za satensku vjenčanicu u boji bjelokosti, koju je dizajnirao Norman Hartnell i koja je bila prekrivena s 10.000 bijelih bisera.

 

 

Poslije vjenčanja kraljevski par je, po pravilima više klase u to vrijeme, spavao u odvojenim sobama.

Kad je 1953. Elizabeta II službeno okrunjena, Philip je i dalje zadžao titulu vojvode od Edhingurga i samo se zakleo na odanost mladoj kraljici. Princ je postao tek 1957. i to navodno da bi se ublažile napetosti u braku.

Elizabeta i Philip dobili su princa Charlesa 14. studenog 1948. godine, a princezu Anu 15. kolovoza 1950. godine.

Brak i emotivni odnos su uspješno čuvali od očiju javnosti, jer su najveći dio vremena provodili na Malti. Naime, princ Philip je tamo bio stacioniran zbog vojnih dužnosti.

1997. godine, na proslavi zlatnog pira, britanska kraljica, koja rijetko govori o privatnom životu, izjavila je: “On je, jednostavno rečeno, bio moja snaga proteklih godina.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.