fbpx
foto:screenshot

DUNAVSKI VALOVI: Vrhunski kolač iz bakine kuharice neodoljivog bogatog okusa čokolade, vanilije i osvježavajućih višanja

Autor: Dnevno

Dunavski valovi jedan su od onih jednostavnih starinskih kolača kojima gotovo nitko ne može odoljeti. Ovaj vrhunski kolač ima neodoljiv, bogat okus čokolade, vanilije i osvježavajućih višanja.

Kolač izgleda predivno, no ne brinite se, iako na prvu izgleda kao da je kompliciran za pripremu, izrazito je jednostavan, a možda najteže u njemu je napraviti glazuru i to početnicima koji rade jednu grešku, a to je prejaka temperatura na kojoj ju spravljaju.

Sastojci


200 g šećera
200 g margarina ili maslaca
5 jaja
300 g brašna, pola oštro pola glatko
1 vanilin šećer
10 g praška za pecivo
4 žlice tople vode
2 žlice kakaa
1 žlica vode
500 g očišćenih višanja

Krema

700 ml mlijeka
120 g. šećera
2 pudinga od vanilije
1 žlica gustina
2 vanilin šećera
200 g margarina ili maslaca

Glazura

100 g čokolade
2 žlice šećera
2 žlice vode
1 žlica ulja
50 g margarin

Napomena




Svi sastojci trebaju biti sobne temperature

Priprema

U 100150 ml mlijeka umiješajte gustin i puding s malo šećera, a ostatak mlijeka i šećera stavite u lonac i zagrijte dok zakipi. U kipuće mlijeko polako sipajte puding, kuhajte nekoliko minuta. Gotov puding ulijte u drugu posudu, pokrijte folijom i pustite neka se ohladi.




Dok se krema hladi, pripremite tijesto. Razradite margarin, dodajte šećer. Umiješajte jaja i dodaje u margarin. Sve dobro sjedinite.

Brašno dodajte prašak za pevico, te postepeno dodajte u smjesu jaja i margarina. Kad ste dobro umijesili, dodajte par žlice vode i dobro izmiješajte.

Trećinu smjese odvojite i u nju dodajte kakao i žlicu vode i sve dobro sjedinite.

Uzmite lim, pouljite i pobrašnite, stavite svijetlu smjesu, pa na nju tamnu. Raporedite dobro procijeđene višnje po smjesi i žlicom lagano utisnite u tamnu smjesu.

Kolač stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta.

Hladnu kremu razradite miksesom i u nju dodajte maslac izrezan na listiće, te sve dobro sjedinite.

Kad se kolač ispeče i ohladi dodajte na njega kremu i prelijte glazurom.

Glazura: U manji lončić na laganoj vatri umiješajte vodu, ulje, šećer i izlomljenu čokoladu. Miješajte dok ne postane glatko i sjajno ( ne dozvolite da zakipi). Maknite s vatre i dodajte margarin i potom odmah prelijte preko kreme.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.