Izvor: YouTube

Đorđe Balašević jednom otkrio kako je nastao njegov čuveni ‘D-mol’: ‘Ja sam prikriveni depresivac’

Autor: Barbara Grgić

Čuveni kantautor Đorđe Balašević sebe je opisivao kao velikog sanjara, u djetinjstvu je maštao da postane nogometaš, a onda je njegova karijera otišla u potpuno drugom smjeru, onom glazbenom, gdje je ostavio neizbrisiv trag u kulturi.

Foto: Tea Cimas / Cropix

‘Ja sam prikriveni depresivac’

Inspiracija za brojne pjesme koje je napisao bila mu je supruga Olivera i njihova ljubavna priča, a inspirirala ga je i za pjesmu “D-mol”, koju je jednom prilikom opisao ovako:


“Ja sam prikriveni depresivac. Jednom sam rekao: ‘danas sam ruski naštiman’ – izraz koji se danas rijetko koristi, a opisuje tužno i čežnjivo raspoloženje – ‘danas sam u nekom molu, ali ne u g, već u tamnoplavom d-molu’. To se događa u nekim trenucima čežnje za nekom osobom koja u tom trenutku uopće ne mora biti daleko”, rekao je svojevremeno Đorđe Balašević.

“Mojoj ženi Olji rekao sam: ‘Ne moram da odem u Australiju pa da odande čeznem za tobom. To može da se dogodi i kada si ti na pijaci, a nekad se događa dok samo spavaš’. Dakle, ‘D-mol’ je pjesma o čežnji i iako se ta riječ nigdje ne spominje u pjesmi, na koncertima se odmah jave svi čežnjivi u publici”, rekao je svojevremeno Balašević.

“Ona je moj mali, vjerni Sančo Pansa. Moja ljubavnica i najbolji drug’”, izjavio je jednom Đole, koji je imao samo lijepe riječi na spomen svoje voljene supruge.

OLIVERA BALAŠEVIĆ IZ CVIJIĆEVE 33: ‘Vrijeme nema ni boju, ni miris, ni okus, onakvo je kakvim ga mi učinimo’

Podsjetimo, Đorđe Balašević preminuo je 19. veljače 2021. godine, a sahranjen je dva dana kasnije u najužem krugu obitelji, daleko od očiju javnosti na Gradskom groblju u Novom Sadu.
Đorđe Balašević divio se Arsenu Dediću i napisao mu pjesmu: Ove riječi diraju u srce

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.