
Pohane jabuke ispunit će dom neodoljivim mirisom
Sastojci:
500 g krumpira
200 g brašna
1 jaje
prstohvat soli
Za umak od šampinjona:
250 g šampinjona (narezanih)
1 luk (sitno nasjeckan)
2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
2 žlice maslaca ili ulja
1/2 šalice vrhnja za kuhanje
sol i papar po ukusu
svježi peršin ili vlasac
Priprema:
Ogulite krumpir, narežite ga na manje komade i kuhajte u posoljenoj vodi dok ne postane mekan. Ocijedite krumpir i pustite ga da se ohladi nekoliko minuta, potom ga zgnječite u pire, a zatim dodajte jaje i sol. Dobro promiješajte. Postupno dodajte brašno i mijesite tijesto dok se ne formira mekana lopta. Dodajte više brašna ako je potrebno. Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak pa ga režite na komade. Stavite njoke u veću posudu s kipućom posoljenom vodom. Kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu (obično 2-3 minute).
Zatim ih ocijedite. U velikoj tavi na srednjoj vatri rastopite maslac ili ulje. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te pržite dok ne postanu staklasti. Dodajte narezane šampinjone i pržite ih dok ne omekšaju i počnu puštati tekućinu. Dodajte vrhnje za kuhanje. Pustite da se umak kuha dok ne postane gust i kremast. Posolite i popaprite po ukusu. Poslužite domaće njoke prelivene umakom od šampinjona, posute svježim peršinom ili vlascem.
Pohane jabuke ispunit će dom neodoljivim mirisom
Tjestenina u umaku s piletinom: Neodoljiva mirisom i okusom
Internet bruji o ovim kolačima: Osim neobičnog okusa, bogat je izvor bjelančevina
Veganski bolonjez: Oduševljava i ljubitelje mesa