fbpx
Foto: Press

Dokumentarac Vedrana Benića ’80 godina Radio Dubrovnika’ prikazan u ljetnom kinu ‘Slavica’

Autor: Dnevno.hr/T. P.

Dokumentarni film ’80 godina Radio Dubrovnika’ u režiji doajena dubrovačkog i hrvatskog novinarstva Vedrana Benića prikazan je 5. kolovoza u ljetnom kinu ‘Slavica’. Uz redatelja, okupljenoj publici obratila se i glavna urednica Radio Dubrovnika, Nila Miličić Vukosavić.

Od samih početaka Radio Dubrovnik njeguje kreativnost, novinarsku profesionalnost i umijeće te živi sa svojim slušateljima, o čemu u Benićevu filmu progovaraju sudionici, arhivske snimke i popularna glazba koja se slušala u osam desetljeća dugom razdoblju njegova emitiranja.

‘Film je premijerno prikazan 9. travnja u Kazalištu Marina Držića, kao i na programu Hrvatske televizije povodom obilježavanja našeg 80. rođendana, ali gledati ga ovdje na velikom ekranu u Slavici je sasvim jedno posebno zadovoljstvo i poseban doživljaj. Hvala Dubrovačkim ljetnim igrama što su naš film uvrstile u svoj program i time na neki način potvrdile usku povezanost Radio Dubrovnika i Igara.


Već je poznato, a može se vidjeti i u filmu, kako je inicijativa za stvaranjem Dubrovačkih ljetnih igara krenula upravo iz kruga ljudi, vizionara i kreativaca, koji su prije više od 70 godina sačinjavali redakciju tadašnjeg Radio Dubrovnika’  kazala je njegova sadašnja glavna urednica Nila Miličić Vukosavić.

Foto: Press

Radio Dubrovnik je, nakon Radio Zagreba, druga najstarija radijska postaja na području Hrvatske utemeljena 1942. godine kao Državna krugovalna postaja. Od svojih osnutaka neprekidno živi s Gradom i građanima pokrivajući sva područja javnog života, posebno njegujući tradiciju, identitet i kulturnu baštinu Grada. Kao jedna od najslušanijih radijskih postaja u regiji tijekom godina tehnološki se, kadrovski i programski unaprjeđivao, ali i svjedočio o mijenama na dubrovačkom području.

Nije prestao emitirati ni u najtežim trenucima Domovinskog rata kad je najčešće bio jedini izvor informacija o ratnim zbivanjima u Dubrovniku. Pratio je potrebe i razvitak sredine u kojoj djeluje te je prvi u našem medijskom prostoru uveo posebne emisije o turizmu i pomorstvu. Radio Dubrovnik prenosi važne događaje i duga medijska praćenja, a uz informativni program i dalje veliku pozornost posvećuje svim područjima kulture, s posebnim naglaskom na bogatu arhivu u kojoj čuva brojne snimke koncerata i ostalih sadržaja Dubrovačkih ljetnih igara.

Po završetku projekcije okupljenima se obratio i sam redatelj, za kraj darujući jedinstvenu projekciju jednog od prvih filmova koji je napravio zajedno s Mirkom Pregeljom, sedmominutnog nijemog filma ‘Život za život’ snimljenog 1967. godine.

Autor:Dnevno.hr/T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.