fbpx
Mamić, Ankica Tuđman
Foto: Cropix/ilustracija

DOKUMENTARAC KOJI ĆE PROTRESTI PRAVOSUDNU MAFIJU! Od Ankice Tuđman do Mamića: Na svjetlu dana najopasniji slučajevi iz sudske prakse

Autor: Dnevno.hr

Premijera dokumentarnog filma o kriminalu u hrvatskom pravosuđu pod nazivom “Pravosudna mafia – uzroci i posljedice korupcije u hrvatskom pravosuđu” autora Darka Petričića održat će se u četvrtak (9. ožujka) u 19:30 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, u Zagrebu.

Riječ je o filmu koji je snimljen i kreiran kako bi bio, prije svega, informativan za širu populaciju hrvatskih građana o nepravilnostima u hrvatskom pravosuđu, ali njegov je cilj i da razotkrije razmjere kriminala i korupcije koji gotovo potpuno, putem neformalne, ali postojeće pravosudne mafije, dominiraju nad hrvatskim pravosudnim institucijama, od sudova i sudaca do državnih odvjetništava i Ustavnog suda.

Uz pomoć relevantnih sudionika ukazuje se na najopasnije slučajeve iz sudske i odvjetničke prakse, zbog čega građani gube povjerenje u hrvatsko pravosuđe, kao i u pravnu državu. Zbog toga nedostaju strana ulaganja i investicije, otežava se poslovanje tvrtkama, izostaju poduzetničke aktivnosti, a najproduktivniji i najobrazovaniji segment građana napušta domovinu…


Politička intervencija

Dokumentarni film podijeljen je na 17 blokova u kojima sugovornici, koji su u svakodnevnom izravnom ili neizravnom kontaktu s pravosudnim institucijama, objašnjavaju i potvrđuju da je profesionalno pravosuđe u Hrvatskoj odavno kapituliralo. Dokumentarni film prati, kroz izjave sugovornika i medijske arhive, događaje od 90-ih godina do danas.

U 90-im godinama, nakon političke tranzicije u bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskoj, izvršena je politička intervencija i diverzija u pravosudni sustav koji se više nikada nije oporavio i profesionalizirao. Naprotiv, potpuno je devastiran nepotizmom i nestručnošću, tvrdi se u filmu.

Osim analize što se dogodilo nakon uspostave “državotvornog pravosuđa” koje je dizajnirao pokojni predsjednik Franjo Tuđman, dokumentarni film obrađuje teme kao što su: karakteristike i najveći nedostaci pravosuđa; utjecaj politike na pravosuđe; analiza previsokih odvjetničkih tarifa; nepotizam na sudovima; bezakonje na sudovima… Otvoreno se govori i o korupciji na hrvatskim sudovima, kao i o tome kolike su sudačke tarife za sudske presude na općinskim, županijskim i drugim sudovima.

O pojedinim teškim temama iz hrvatskog pravosuđa govore relevantni sugovornici: pravnici, odvjetnici, aktivisti, novinari, suci i državni odvjetnici. Film tako koristi arhivirane kritike predsjednika Zorana Milanovića upućene hrvatskom pravosuđu, a uz njega, sugovornici su: odvjetnik, bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić, odvjetnik Mate Knezović, pravnik Sulejman Tabaković, bivši predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić, prof. dr. sc. Ivan Padjen, odvjetnica iz Splita Doris Košta i drugi. Ukupno 17 sugovornika, koji svojim izjavama opisuju hrvatsku sudsku praksu i upozoravaju građane – buduće sudske stranke u postupku – što će se dogoditi s njihovim predmetima, odnosno na sudbinu nakon ulaska u bespuća hrvatskog pravosudnog labirinta.

U filmu se objavljuju precizni podaci o broju sudova i sudaca u Hrvatskoj, broj odvjetnika i odvjetničkih društava, kao i akutni problem Hrvatske – ukupni broj neriješenih sudskih predmeta na pojedinim sudovima. Objavljuju se podaci koliko hrvatsko pravosuđe godišnje stoji hrvatske porezne obveznike, kao i podaci o plaćama pojedinih sudaca i državnih odvjetnika. Uglavnom, gledajući ovaj dokumentarni film, moglo bi se zaključiti kako Hrvatska ima najviše sudaca u EU-u i najgore pravosuđe.

Najveći nedostaci

U filmskom bloku pod naslovom “Najveći nedostaci hrvatskog pravosuđa”, navedeni su kronični problemi iz pravosuđa koji ostaju nepromijenjeni bez obzira na oštre najave i mlake realizacije pravosudnih reformi.
Među najvećim nedostacima tako su detektirane sljedeće anomalije, koje prenosimo iz filma: dugotrajnost sudskih postupaka, samovolja sudaca, zloporabe položaja i ovlasti sudaca i državnih odvjetnika, sprega politike i pravosuđa, nepotizam na hrvatskim sudovima, neponištavanje koruptivnih presuda, neodgovornost i nekompetentnost sudaca, nemogućnost pokretanja kaznenog i disciplinskog postupka protiv sudaca, neujednačena sudska praksa, nepoštivanje preporuka i direktiva Europske unije hrvatskim sudovima… Bez obzira na velik broj sudaca, sudski sporovi u Hrvatskoj među najduljima su u Uniji, ovisno o vrsti postupka. Prosječno trajanje sudskog spora u građanskim parničnim postupcima u Hrvatskoj je oko 2,5 godina. Neki predmeti traju između 20, 30, pa i više godina.

Od konkretnih slučajeva, dokumentarni film se prisjeća prve velike pravosudno-političke afere s Ankicom Tuđman i “njezinom ušteđevinom” te kriminalnom obranom suca Ustavnog suda – Smiljka Sokola.

Film analizira i mini pravosudnu reformu koju je pokrenuo Zdravko Mamić, zbog koje mu Krunislav Olujić daje titulu “istinskog reformatora hrvatskog pravosuđa”. Da podsjetimo, bjegunac od hrvatskog pravosuđa, Zdravko Mamić, javno je optužio sada već bivšeg predsjednika Vrhovnog suda da je korumpiran, govoreći da ima dokaze za te tvrdnje. Nije bilo ugodno slušati ni začuđujuće mlake i neodlučne odgovore Đure Sesse na te skandalozne optužbe. Mediji su zabilježili da je tadašnji prvi čovjek Vrhovnog suda izjavio da ne namjerava tužiti Mamića zbog klevete te da mu ne pada na pamet testirati se na detektoru laži, kao što je predlagao dugogodišnji vladar Dinama i hrvatskog nogometa.
U moru pravosudnih afera, hrvatska javnost jedva da je i primijetila da je Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, pravomoćno izgubila spor jer si je nezakonito isplatila četiri plaće nakon što joj je istekao mandat na Ustavnom sudu. Tako je bivša sutkinja Ustavnog suda oštetila državu za oko 100.000 kuna! Presudio je to, podsjećamo, Visoki upravni sud u listopadu 2019. godine.

Moguća rješenja

U filmu se spominje i Davorin Mlakar, kojega su austrijski policajci nekoliko puta privodili i ispitivali u vezi sa sumnjama za primanje mita, a koji je nakon svega postao sudac Ustavnog suda! U korupcijskoj aferi u vezi s Hypo Alpe Adria bankom, u Austriji su, podsjetimo, ispitivani Davorin Mlakar, tadašnji saborski zastupnik HDZ-a, Josip Vresk, član Državnog izbornog povjerenstva, te Danijel Ropuš (HSS) iz Novalje.

HRT je u svibnju 2016. u šokantnom prilogu izvijestio da posjeduje dokumente koji dokazuju da su se tijekom ispitivanja u Klagenfurtu zbog sumnji za primanje mita Mlakar i Vresk lažno predstavljali, ali i da su Hypo Alpe Adria banci obećavali usluge u hrvatskom pravosuđu! Mlakar, Vresk i Ropuš u ožujku 2014. pozvani su u središnjicu Hypo Alpe Adria banke u Klagenfurt da objasne zašto su od banke dobili po 210.000 eura.

Film podsjeća i na godišnje izvješće Hrvatske sigurnosne službe SOA-e koja upozorava javnost da korumpirani hrvatski suci najozbiljnije ugrožavaju nacionalnu sigurnost zemlje. No sve je ostalo samo na upozorenju. Imena tih sudaca nikada nisu objavljena.

Film završava videoblokovima pod naslovima “Odgovornost i sankcije za suce” i “Kako vratiti povjerenje hrvatskom pravosuđu?”, u kojima se objavljuju konstruktivni prijedlozi sugovornika na koji način spasiti ono malo ugleda što je u javnosti ostalo sucima i sudovima na temelju rijetkih i malobrojnih kvalitetnih presuda. Naime, u filmu se tvrdi da je sudački posao jedini posao u Hrvatskoj bez ikakve odgovornosti jer prema Zakonu o sudovima Republika Hrvatska odgovara za štetu koju stranci u postupku nanese sudac svojim nezakonitim ili nepravilnim radom u obavljanju sudačke dužnosti.

Posebna pjesma

Scenarist i redatelj dokumentarnog filma “Pravosudna mafia” suradnik je tjednika 7dnevno Darko Petričić, koji o ovom projektu kaže:

“Želja mi je samo da ovaj dokumentarni film ne zabrani politički režim i snažna i utjecajna pravosudna mafija, kao i da ga vidi što više gledatelja kako bi se uvjerili u stvarno stanje na hrvatskim sudovima i u eroziju hrvatske pravne države. Istodobno se nadam da će ovaj film potaknuti javne rasprave o stanju u hrvatskom pravosuđu koje bi mogle rezultirati sveobuhvatnom reformom pravosuđa jer je ovakvo stanje na hrvatskim sudovima i DORH-u neprihvatljivo, alarmantno i neodrživo.”

Za potrebe filma komponirana je, kao najava, posebna pjesma, “himna”, “Pravosudna mafia”, koja se može poslušati na YouTubeu i iz koje izdvajamo, jednu strofu koja glasi:

“Lopovi slave, pošteni plaču
Oružje traže, s mostova skaču
Suci ne griješe, na paši im glave
Zakon ih štiti, k’o svete krave!”

Dokumentarni film “Pravosudna mafia”, namijenjen je prikazivanju u kinodvoranama u cijeloj Hrvatskoj, što bi ujedno bio i povod za otvorenu raspravu s publikom o stanju u pravosuđu, a aktualni su i pregovori s hrvatskim TV kućama o mogućem prikazivanju filma u njihovu redovnom programu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.