DOĐITE I POGLEDAJTE: Plesni Wellness

Autor: Marina Tenžera

Festival plesa i izvedbenih umjetnosti Platforma_HR, namijenjen promociji, afirmaciji i profesionalnom razvoju mladih i talentiranih domaćih koreografa, ove će se godine održati od 17. svibnja do 2. lipnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, a u godini u kojoj obilježava 20 godina postojanja donosi više premijernih predstava, izložbeno-instalacijski postav, te novi program ‘Plesni Wellness’.

Festival organizira Plesni centar Tala, čija je direktorica Larisa Lipovac Navojec najavila raznovrstan program “slavlja plesa” na šest gradskih lokacija, na Sceni F22 u Frankopanskoj 22, Hali V Tehničkog muzeja, klubu Vinyl, Plesnom centru Tala, Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) i Teatru &TD.
“Pozvali smo sve umjetnike koji su u ovih 20 godina na festivalu prikazali svoje radove, od mladih do već danas afirmiranih koreografa, plesača, pedagoga, umjetnika i plesnih virtuoza, koji će tu predstaviti svoje nove projekte kako bi predstavili ono najbolje od toga što jesu i što znaju, te na najbolji način predstavili dinamičnu raznovrsnost različitih estetika i formata hrvatske plesne scene”, rekla je Lipovac Navojec.

Proizašao iz inicijative usmjerene na razvoj suvremene plesne scene i etabliranje mladih koreografa u Hrvatskoj, a s ciljem formiranje snažne i kreativne hrvatske koreografske scene, festival je u 19 godina postojanja prerastao u međunarodno okupljanje i druženje mladih plesnih umjetnika i grupa koji kroz niz različitih sadržaja razmjenjuju ideje, razmišljanja i individualne pristupe plesu, a istovremeno prezentiraju svoj stvaralački rad.

“Naš je cilj bio otvoriti prostor za ples, osluškivati potrebe plesne scene i mislim da je naša misija ostvarena”, poručila je Lipovac Navojec.

Umjetnička direktorica festivala Tamara Curić iz Tale zahvalila je svima koji su u proteklih 19 godina svojim sudjelovanjem, bilo kao izvođači ili kao publika, podržavali festival u trasiranju aktualnih tema hrvatskog plesnog društva.

“Pokušali smo dotaknuti sve prostore u kojima ples raste i živi i dati neki svoj doprinos tome. Kad smo podvukli crtu, vidjeli smo da je do danas kroz predstave, radionice, različite performanse, video filmove i slično, Platforma predstavila više od dvije tisuće umjetnika. Prikazali smo oko 350 predstava, odnosno kraćih koreografija, autorskih radova, a pogledalo ih je oko 15 tisuća ljudi. Nadam se da je to dovoljno za jedan ‘zdravi’ virus, i da je ta publika dokaz da je potreba za ovakvim događanjima i okupljanjem scene ogromna”, rekla je Curić.

Glavni dio programa počinje 17. svibnja premijernom izvedbom kompanije Kik Melone “Melone Pathaphysica” u Dvorani Gorgona MSU-u, najavljenoj kao “izvedbeni eksperiment temeljen na konceptu patafizike, znanosti o nemogućim činjenicama, koja nerealno i realno proglašava realnim u jednakoj mjeri”.
Od 17. do 19. svibnja na Sceni F22 održavat će se program ‘Streetforme’, koji integrira urbane plesne stilove u kazališni kontekst, a donosi Male i Velike forme, dvije premijere i Eksperimentalne Bettlove, uz live act DJ Cura i Dečko & MC Rade Ulica. Pozivi su otvoreni svim plesačima, koji će reagirati na glazbu uživo, te kroz improvizacije graditi ad hoc koreografije.




“Naglasak je na fuziji urbanih plesnih stilova i suvremene plesne scene, pozvanih da zajedno u improvizaciji istražuju i stvaraju novi kreativni pokret”, rekla je Lipovac Navojec.

Predstavljen je i novi program, “Plesni Wellness”, otvoren jednako za profesionalce, amatere i građane svih dobnih skupina – “od 7 do 100 godina”, a riječ je o dva dana intenzivnih radionica svaka od kojih će biti posvećena osmišljavanju jednog ‘plesnog menija’ koji obuhvaća sve – od hip hopa, poppinga, partneringa i plesa na svili; posjetitelji će moći zaplesati s koreografom Igorom Barberićem ili se opustiti uz somatske individualne shiatsu masaže, a svaki će dan završiti s ‘jam sessionom’ uz DJ-je.

U programu se posebno ističe i predstava Matije Ferlina “Sad Sam (Revisited)”, koju je 2006. godine prvi puta u Hrvatskoj izveo upravo na Platformi. BADco. će izvesti performans “Nemogući plesovi”, koji je Sergej Pristaš najavio kao projekt inspiriran izjavom Johna Cagea kako “jedino što se čini realnim u nemogućim vremenima je prakticirati nemogućnosti”. Performans će biti premijerno izveden u Chicagu samo nekoliko dana prije hrvatske premijere na Platformi_HR.




Larisa Lipovac Navojec, koja ove godine obilježava 25 godina svog umjetničkog rada kao koreograf, plesač i plesni pedagog, izvest će interaktivnu predstavu s publikom “A Solo Together”. Poseban ‘happening’ održat će se u klubu Vinyl gdje će Tamara Curić i Hanna Plirn sa svim posjetiteljima na licu mjesta stvarati predstavu.

Program će, od 29. svibnja do 2. lipnja, zaokružiti niz predstava, prezentacija i predavanja praćenih glazbenim programom u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, koje je Lipovac Navojec najavila kao “izložbeno-instalacijski postav s trajanjem do kasno u noć”.

Autor:Marina Tenžera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.