fbpx
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX -stu-

‘DJEVOJČICA SA SRCEM SRNE I MASKOM LAVA’: Dolores Lambaša prestala je maštati o starijim muškarcima, željela je da ju dožive kao krhku i poštenu ženu

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Devet godina je prošlo kako nas je napustila neprežaljena glumica Dolores Lambaša. Bile su joj tek 32 godine kad je doživjela tešku prometnu nesreću pokraj Slavonskog Broda.

Dolores je posebno bila vezana za obitelj, a njena majka Alma Petrović i danas teško nalazi utjehu. Na groblje svoje kćeri odlazi često, iako joj to nije pružilo utjehu i donijelo. Teško joj je i vidjeti svoju kćer na televiziji.

“Kad je vidim na televiziji čini mi se kao da je tu, kao da je živa. Šok je kad upališ slučajno pa vidiš ili ako mi jave da je na televiziji. Što mi to vridi kad mog diteta nema. Svaki 23. mi je grozno, ali i ne samo tada nego svaki dan. Nju je ubilo jedanput, a mene svaki dan ubija. To mi je bilo jedino dite, živjela san za nju, mučila se i sve. Grozno se osjećam”, izjavila je ranije Alma Petrović.


Dolores je rođena u Šibeniku 1981., gdje je završila jezičnu gimnaziju i Glazbenu školu ‘Ivana Lukačića’.  Pohađala je solo pjevanje, glasovir, gitaru te povijest glazbe i dirigiranja. Glumila je u nekoliko filmova, a proslavila se i ulogama u serijama i sapunicama, poput ‘Odmori se, zaslužio se’, ‘Zauvijek susjedi’, ‘Najbolje godine’

Foto: Bijlana Gaurina/ CROPIX

Posljednje glumačko ostvarenje napravila je u seriji ‘Ruža vjetrova’. Na snimanju serije zbližila se s kolegom Stojanom Matavuljem, glumcem koji  je skrivio prometnu nesreću u kojoj je izgubila život. Matavulj je zbog toga osam mjeseci proveo u zatvoru.

Doloresina prijateljica Martina Mijić ranije je za medije ispričala kakva je glumica bila kao osoba. “Na momente je bila divlja lavica s dušom preplašenog janjeta. To je bila moja Dolores. Djevojčica sa srcem srne i maskom lava”, rekla je Martina.

Netom nakon smrti omiljene glumice, za Dnevno.hr emotivnu ispovijest dala je i  Lana Bitenc, koja je istaknula koliko se divila snazi i izdržljivosti Dolores.

“Njena smrt me dočekala na zračnoj luci Charles de Gaulle, u Parizu. Bila sam šokirana. Doslovno izvan sebe. Onako šokirana i oduzeta jedva sam kupila čokoladu, da smirim tijelo… Hvatala me nesvjestica i jedva sam ušla u zrakoplov. Suze nisu prestajale silaziti niz obraze. I danas ne vjerujem da je nema”, govorila je Lana.

Često je nasmijavala imitaciama Alke Vuice, Severina i Zdravka Mamića

“Zvala me na druženja, a i tada sam mogla biti u tom terencu, da nisam bila sudionik europskog projekta u Valenciji. I danas se pitam koliko bi situacija bila drukčija. Ne znam, ali mi to često krade misli. Mom kolegi Stojanu ova situacija je posebno teška.
Fale mi dani u kojima je ona znala iz tmurnog proizvesti svijetlo. Ona je osmjehom i energijom spajala nespojivo. Često nas je nasmijavala imitirajući Alku Vujicu, Severinu ili Zdravka Mamića. Imitacije su bile sjajne. U Taxiju je posebno bila živahna i često je pjevala taksistima njihove omiljene pjesme. Slavonci su joj bili posebno dragi, kao i muzika slavonska. Tad bi se posebno raspalila…”, govorila je i otkrila da je Doris trebala biti središnja figura predstave Kabaret madam Kleoparta, kojom je trebala pokazati sav svoj glumački talent.
 “Izabrala sam priču koju sam htjela režirati o najzanimljivijim ženama naše povijesti. Od Kleopatre, preko Matahari, Slave Raškaj pa do slavne Marilyn Monroe. Te  slavne žene su zvali žderačicama muškaraca. U biti su bile krhke osobe. Dolores se složila, da su slične njoj i da je ona poput njih. Muziku bi za predstavu skladao Arsen Dedić, a Matija Vujica kostime iako je izjavila da je sa kazalištem završila njena suradnja. Ova predstava je za nju bila veliki izazov. Arsen Dedić je obožavao Dolores.

Puno simbolike u tragičnom kraju

Dolores je već počela pohađati sate autentičnog faraonskog plesa. Veselila se posebno ovoj ulozi, a mislila je kako će mediji i publika konačno shvatiti koliko je ona bila poštena i krhka žena. Nadala se da će preko te predstave i kro veliki promidžbu napokon sebi moći osigurati stan i ugodniji život.

Lana je otkrila i kakva je Dolores bila pred sam kraj prekratkog života.
“Prestala je maštati o starijim muškarcima. Shvatila je činjenicu da jednostavno je ta priča gotova, kupila si je ptičicu, jer je to bilo puno bolje rješenje. Čini se da je sve više sličila na likove žena, koje je trebala utjeloviti u predstavi. Na kraju je i sam kraj bio tragičan. Kao i od tih fatalnih žena. Puno je simbolike u svemu oko te predstave i njene veze sa njom”, otkrila je.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.