Marko Lukunic/PIXSELL

DINO MERLIN EKSKLUZIVNO ZA DNEVNO: ‘Otkrit ću vam tajnu koja me veže za Hrvatsku’

Autor: Anamarija Pranjić

Edin Dervišhalidović poznatiji pod scenskim imenom Dino Merlin u ovom dijelu svijeta jedna je od napoznatijih glazbenih zvijezda.  Glazbenik je to koji je pet puta zaredom uspio rasprodati beogradsku Kombank Arenu te četiri puta napuniti Stadion Koševo u Sarajevu. Svaki koncert je važan, ali jednostavno moramo spomenuti i kako je u ovu 2018. godinu Dino Merlin svojim bezvremenskim hitovima uveo Dubrovčane i njihove goste.

Sada pristiže u Zadar s turnejom „Hotel Nacional”​, kojoj je do sada prisustvovalo oko 600.000 posjetitelja ​na više od 70 koncerata diljem svijeta od kojih se u Hrvatskoj izdvajaju rasprodane Arena Zagreb i pulska Arena te rasprodane dvorane u Osijeku (Gradski vrt), Varaždinu (Arena Varaždin) i Splitu (Spaladium Arena). Koncert 10. veljače na Višnjiku, ujedno je i zadarska koncertna premijera. Glazbeni Čarobnjak, kako ga fanovi od milja često zovu, 3. ožujka uljepšat će dan obožavateljima u Varaždinu. Povodom svega navedenog razgovarali smo s Dinom Merlinom.


Jedan ste od najpoznatijih bosanskohercegovačkih kantautora te jedna od najvećih i najpopularnijih glazbenih zvijezda u ovom dijelu svijeta. Kako se nosite s ovakvim epitetima, kojima Vas predstavljaju, je li to teret?

Tereti ne postoje, samo postojimo mi koji ih izmišljamo da nam ne bi bilo “hladno u glavi”. Nije mi u biću da mislim o tome kako ću nadvladati druge, već samo gledam kako ću nadvladati sebe. Treba stalno pokušavati biti bolji od samog sebe i samim tim biti najbolji što možete biti onima oko vas i vašoj publici koja najbolje prepozna da li ste se dovoljno trudili da biste bili tu gdje jeste.

Sve to donosi i određenu dozu zainteresiranosti javnosti za sve što Dino Merlin radi. Poželite li ponekad, na jedan dan makar, živjeti mirnijim životom?

Ljudi bi se začudili koliko zna biti miran život čovjeka poput mene. Oni koji me za to pitaju, obično misle da se šalim kada kažem da nakon svakog koncerta pojedem jabuku i legnem spavati, ali to je stvarno tako. Dovoljno imam nemira, onog najbolje vrste, kad izađem pred mnoštvo i dam sebe cijelog. Ispraznim se i obnovim, sve do sljedećeg puta.

Kad smo kod mirnijeg života, kako izgleda jedan dan kad ne nastupate, ne dajete intervjue? Što radite, kako se opuštate, čime se zabavljate?

Volim da nestanem. Knjige su mi omiljena skrovišta, zagnjurim se najdublje što mogu i poput noja, samo tijelo ostavim na nemilost životu. Nekad volim da se sakrijem u planinama ili nekoj skrivenoj uvali na moru, sve ovisno o godišnjim dobima.

Što Vas veže s Hrvatskom? Kako se osjećate u Hrvatskoj?
Zajednički jezik čini čuda, a jezik nam je zajednički imenitelj koji najbolje otvara vrata ka novim prijateljstvima. Spojene smo posude, sudbinski povezane, koje vrijeme čuva i omogućava i jednim i drugima više nego što bi pojedinačno imali.

Kako birate pjesme za svoje koncerte? Jesu li na svim koncertima iste pjesme, isti počeci ili završeci koncerata? Dogodi li Vam se da Vas, jednostavno, obožavatelji ponesu i otpjevate nešto što niste planirali?

Koncerti trebaju pratiti nit jedne veće cjeline. Jedna od lijepih riječi za koncert je i  “sklad”. Naš put oko svijeta nosi ime Hotel Nacional i svaki koncert je stanica našeg puta, zamišljena kao figurativni, mali hotel – u njemu ima mjesta za sve, pod krovom arene ili pod otvorenim nebom na stadionu, okupljamo se poput hodočasnika, ujedinjujemo se u pjesmi, i cijelom putu pridajemo značenje poštujući misiju da sve drage i sretne ljude u skladu i miru uvedemo u lanac sličnih moralnih bića.

Mnoštvo obožavatelja uživalo je u koncertima u sklopu turneje „Hotel Nacional“. Među destinacijama za koncert, po prvi puta ste izabrali i „grad pet bunara“, Zadar. Kako je karta sad pala na Zadar? Što je do toga dovelo?

Vrijeme. Victor Hugo znao bi napisati da nitko ne može odoljeti ideji čije je vrijeme došlo. U svaki grad, prije svega, krenemo s iskrenom namjerom da priredimo noć koja se lako ne zaboravlja. Kad je tako, onda je pravo pitanje izabere li put nas, ili mi izaberemo put. Vjerujem da je nas Zadar izabrao, a na nama je da se nagizdamo najbolje što možemo i odazovemo.
Nakon Zadra, stižete na kontinent. Po treći puta dolazite u Varaždin. Što ćete ovoga puta pripremiti svojim obožavateljima? Što mogu očekivati?

Publici u Varaždinu priredit ću ono što ću prirediti i Zadranima, a što sam već priredio i Zagrepčanima, Dubrovčanima, Splićanima, Puližanima, Sarajlijama, Beograđanima i građanima svih gradova koje posjetim – najbolje od sebe. Jednom kad to ne budem mogao dati, trenutak je kada idem u mirovinu.

Autor:Anamarija Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.