Izvor: Unsplash/ Jeremy Wong/Ilustracija

Detalj sa slike svadbe od prije 100 godina digao buru: ‘Zato je Srbija bila i ostala primitivna’

Autor: Z.S.

Fotografija sa svadbe koja je nastala prije gotovo sto godina postala već neko vrijeme obilazi društvene mreže. Sad ju je iskopao srpski Telegraf, koji navodi da je se radi o vjenčanje u užičkom kraju tridesetih godina prošlog stoljeća, kako piše i u opisu fotografije. Na slici se može vidjeti svadba s mnogobrojnim gostima s vijencima oko vrata, a na uskim i stolovima postavljeni su posude s hranom. Puno gostiju ima ‘modne’ dodatke na glavama, može se vidjeti i da tu bili trubači kako bi uveličali slavlje.

Međutim, brojnima je privuklo pažnju mjesto gdje su se nalazile žene. Komentiralo se zašto su muškarci za stolom, dok se žene gotovo i ne vide na slici. Neki istaknuli kako je to bio običaj u prošlim vremenima, u smislu da su se prvo muškarci posluživali.


“Krdo muškaraca jede, a jato žena stoji iza. Smatralo se da tako treba. Zato je naša Srbija bila i ostala krajnje primitivna zemlja, nažalost. A ponosimo se europskom civilizacijom. Pa, mi smo gori od afričkih plemena. Ajde, brate.”

Свадба у ужичком крају тридесетих година прошлог века

Objavljuje Srbija (stare slike)Petak, 11. prosinca 2020.

 

‘Čekaju da se muškadija najede’

“Ima i žena! Žene stoje i nisu ostale kod kuće nego čekaju da se muškadija najede, pa onda one da sjednu. Tako barem slika kaže! Svadba se pravila tako da svaka domaćica doprinese pitom, piletom, pogačom. Domaćin osigura rakiju i vino. Svi zajedno jedu, uzimajući ponešto od svake domaćice. Nema ovdje šovinizma, tog muškog: ‘žena je kod kuće, pere’. Svi su tu i žene i muškarci. Radili zajedno i gostili se zajedno. Ne znam gdje su to neki dječaci čuli da su samo muški na slavlja išli.”

“Za stolom muškarci, žene nisu gladne.”

“”Muškarci sjede, žene stoje.”
Zene u kuhinju.”

“Tada je bilo takvo vrijeme. Glava porodice sjedi za stolom sa glavnima u ostalim porodicama i kroz druženje učvršćuje društveni status i samim tim ugled porodice. Ovo se još uvijek održalo u narodima koje nisu uspjeli modernizirati i upropastiti.”

“Dakle, ovako: pošto su ovi ljudi bili glupi da odu u restoran iza ugla, morali su sami organizirati sve. Na samoj svadbi žene iz svih kuća se organiziraju oko posljednjih faza priprema hrane i služenja, dok se gosti iz raznoraznih kuća i krajeva okupljaju, jer se hrana neće čarobnim štapićem sama iznijeti. Za stolovima su sjedile žene koje nisu bile bliske obitelji, pa ne sudjeluju u pripremi, a ove što spremaju će napraviti ‘brejk’ uvečer i sjesti za sto (…), kad se gosti okupe, pa sutra opet, jer bi to trajalo više dana”, glasi još jedan komentar.

Hrvat otkrio na čemu zarađuje 10 tisuća eura mjesečno: ‘Nemam ih na što potrošiti’
Od brojnih komentara Telegraf je izdvojio i jedan koji se bavi nešto drugačijom tematikom .

“Glavni naglasak ove slike trebao bi biti na broju mladih ljudi, što je danas rijetkost. Ženili su ih mlade, još uvijek zelene, ali su svi bili zdravi i plodni, ostavljali su potomstvo iza sebe. Danas se žene i udaju u kasnim tridesetima, ostave jedno, eventualno se omakne od budu dvoje. Ali zato pse i mačke oblače i šetaju kao djecu, brinu se više o njima nego o vlastitoj djeci.”

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.