fbpx
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Dekanica Akademije: ‘Prijavljeno je sedam profesora i jedna profesorica za seksualno zlostavljanje’

Autor: Dnevno.hr

Nakon priznanje Milene Radulović o seksualnom zlostavljanju sve je više prijava protiv seksualnog nasilja, uznemiravanja ili diskriminiranja i u Hrvatskoj.

Potaknuta Facebook pokretom “Nisam tražila” prijave je otvorila i Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu (ADU) na koju je samo do jučer navečer pristiglo čak 11 prijava.

Dekanica Franka Perković Gamulin potvrdila je za 24sata da su tri su prijave podnijele neanonimne osobe, ostalih osam je anonimnih, putem formulara dostupnog online.

Pet se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji su i dalje u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri umirovljena, odnosno na jednog bivšeg vanjskog suradnika ADU-a.

Navodno je prijava podnesena i protiv jedne profesorice, koja je u radnom odnosu.
“U kontaktu smo s odvjetnicima, čekamo i suradnju s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova. Očekuje da će konkretni potezi uslijediti već kroz tjedan ili najviše dva“, kaže Perković Gamulin.

Radnu skupinu za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i diskriminaciju na ADU, osim izv. prof. art Franke Perković Gamulin, čine doc. art. Zvonimir Jurić, doc. art. Hana Jušić, doc. art. Jasna Žmak te Martina Marasović.

Sljedeći sastanak imaju u ponedjeljak te će nakon konzultacija s pravobraniteljicom donijeti odluke o modusima sankcioniranja prijava.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.