fbpx
Foto: RTL

DANKA DERIFAJ DOBILA VELIKU MEĐUNARODNU NAGRADU: ‘Nasilje rađa nasilje i svatko tko misli da ga se to ne tiče, sjetit će se ove informacije’

Autor: Dnevno.hr/Š. P.

Novinarka RTL-ove Potrage Danka Derifaj je dobitnica najprestižnije nizozemske novinarske nagrade De Tegel u kategoriji “Izvještavanje iz inozemstva”, javlja RTL. S još 15 kolegica i kolega među kojima je i novinar Novosti Jerko Bakotin, nagrađena je za istraživanje Lighthouse Reportsa “Unmasking Europe’s Shadow Armies” (“Razotkrivanje tajnih vojski Europe”) o nasilju nad migrantima na europskim granicama.

Derifaj je za RTL.hr izjavila da je ponosna na posao koji su ona i kolege napravili te dokazali da policija primjenjuje fizičku silu nad izbjeglicama na granicama Europe.

“Nažalost, pravosudni epilog kakav bi trebao biti je izostao i još uvijek ga čekamo. Ali cijela Europa ne može reći da ne zna za nešto što će nam se u budućnosti sigurno obiti o glavu jer nasilje rađa nasilje i svatko tko misli da ga se to ne tiče, sjetit će se ove informacije kada se palica vlasti okrene i protiv njega kao građanina. To je smjer u kojem Europa ide ako ne promijenimo strategiju rješavanja izbjegličke krize”, zaključuje Derifaj.


Podsjetimo, cilj istraživanja bio je utvrditi tko su “maskirani ljudi” u uniformama bez oznaka koji provode nasilne deportacije, tzv. pushbackove uz primjenu sile. O tome su svjedočile izbjeglice o kojima su do sada izvještavali ne samo brojni domaći i strani mediji, već i gotovo sve domaće i međunarodne nevladine organizacije.

Novinari su na hrvatsko-bosanskoj i srpsko-rumunjskoj granici snimali ilegalna protjerivanja migranata, a postupanje policije nadgledali su dronovima. ‘Potraga’ je prikazala uznemirujuće kadrove, snimljene u lipnju prošle godine, na kojima maskirane osobe s takozvanim fantomkama udaraju izbjeglice te ih nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine.

Novinari koji su sudjelovali na istraživanju su u Hrvatskoj razgovarali s bivšim visokorangiranim policijskim dužnosnicima te nizom sadašnjih i bivših zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova, a na društvenim mrežama Instagramu i Facebooku detaljno pratili profile više od 250 policajaca.

U istraživanje je bio uključen niz europskih medija – neprofitna istraživačka organizacija Lighthouse Reports, istraživački magazin Švicarske Radiotelevizije (SRF) Rundschau, magazin Monitor njemačkog javnog servisa ARD, ARD-ovo dopisništvo u Beču, francuski list Libération, njemački Der Spiegel, nizozemska televizija Pointer, RTL Hrvatska i tjednik Novosti. Istraživanju su također doprinijeli istraživački kolektiv Disinfaux i slobodni novinari Bashar Deeb, Jack Sapoch, Andrei Popoviciu i Lamia Šabić.

De Tegel je najvažnija nizozemska nagrada za novinarstvo koju u različitim kategorijama dodjeljuje stručni žiri. Nazivaju ju je i “Oscarom nizozemskog novinarstva“, a ustanovljena je 2006. godine na inicijativu Nizozemske udruge glavnih urednika, Nizozemske udruge novinara, javnog servisa Nederlandse Omroep Stichting i RTL-a (Nizozemska). Priznanje je dobilo ime po knjizi “Tegels lichten” Hendrika Hoflanda, novinara, esejista i komentatora koji je 1999. izabran za nizozemskog “novinara stoljeća”.
Autor:Dnevno.hr/Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.