Foto: Školska knjiga

Čudesna knjiga o utemeljitelju Izraela, nobelovcu i neumornom sanjaru Shimonu Peresu

Autor: M.T.

Nakladnik Školska knjiga objavio je autobiografiju Shimona Peresa “Nema mjesta za male snove – Hrabrost, imaginacija i stvaranje modernoga Izraela”, posljednje djelo tog državnika i mirotvorca, dovršeno nekoliko tjedana prije njegove smrti.

“Ni zbog jednoga od svojih snova ne žalim. Jedino žalim što nisam više sanjao”, poručuje u autobiografiji Shimon Peres (1923.–2016.), dobitnik Nobelove nagrade za mir, političar i državnik golema iskustva.

Peres u autobiografiji piše o najvažnijim odlukama koje je morao donijeti te se prisjeća trenutaka koji su oblikovali njegov život i položili temelje države Izrael. Piše i o svojemu doprinosu u izgradnji mlade države te o ulozi koju je imao u uspostavi izraelskoga nuklearnog programa, ali i o naporima da spasi Izrael od gospodarske propasti te o njegovu pretvaranju u ‘startup’ naciju. Dakako, i o svojoj neumornoj potrazi za mirom.

Razmatrajući središnje trenutke uspona Izraela, Peres istražuje što ljude čini velikim vođama, kako donositi teške odluke u okruženju nesigurnosti, kako se suočiti s izazovom pronalaženja ravnoteže između načela i politike te kako iskoristiti čudesnu moć imaginacije i spontane inovativnosti. Pritom nudi važna i univerzalna razmišljanja korisna mlađim naraštajima, onima koji žele preuzeti vodstvo u politici i poslovnom svijetu, a osobito onima koji žele biti u službi ostvarenja šireg cilja – da naš planet postane sigurnije, mirnije i pravednije mjesto.

Foto: Školska knjiga

Bivši predsjednici Sjedinjenih Američkih Država ne štede pohvale o Peresu i njegovu autobiografskom djelu. “Ova knjiga prenosi cjeloživotnu vjeru mojega prijatelja u sposobnost da se uzdignemo iznad svojih rana, srdžbi i strahova”, zapisao je Bill Clinton. George H. W. Bush ističe Peresovu nepopustljivu odlučnost i principijelnost, urođenu ljudskost i iskrenu čestitost, a Barack Obama naziva ga divom naraštaja koji je utemeljio Izrael, neumornim zagovornikom mira i vječnim optimistom od kojega možemo puno učiti.

Jedan od najvećih izraelskih književnika, Amos Oz, preporučuje knjigu kao “pravu poslasticu za sve koje uzbuđuje povijest, politika, Izrael na Bliskom istoku, promjene, čudesni snovi i vizije”.

“U ovome fascinantnom djelu Shimon Peres, univerzalna osobnost i iskreni promicatelj promjena, ne obraća se samo građanima Izraela nego i cijelome svijetu. Poziva nas da sanjamo, da objeručke prihvatimo moć imaginacije i u sebi nađemo snagu za mijenjanje svijeta”, ističe urednica knjige Miroslava Vučić.




Djelo jednog od najuglednijih i najpoštovanijih državnika svijeta objavljeno je u prijevodu Vedrana Pavlića te opremljeno predgovorom Dragana Primorca, pogovorom Mirjane Kasapović i fotografijama iz privatnog i profesionalnog života Shimona Peresa.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.