Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije u vatrenim tonovima

Autor: dnevno.hr

Iako će ovaj, dugoočekivani proljetni dio sezone, započeti u vatrenim tonovima, još će se malo zadržati u skandinavskom glazbenom ozračju koji nas je prošli petak na koncertu 'Finlandia' snažno 'zameo' skladbama rafinirane i raskošne orkestracije. Ovaj petak dirigentsku palicu Zagrebačke filharmonije preuzet će cijenjeni danski dirigent Michael Schønwandt, a solističku dionicu imat će mlada i talentirana pijanistica Martina Filjak.

Koncerti publici omiljenog Crvenog ciklusa nastavljaju se 8. ožujka 2013. godine. Iako će ovaj, dugoočekivani proljetni dio sezone, započeti u vatrenim tonovima, još će se malo zadržati u skandinavskom glazbenom ozračju koji nas je prošli petak na koncertu 'Finlandia' snažno 'zameo' skladbama rafinirane i raskošne orkestracije. Ovaj petak dirigentsku palicu Zagrebačke filharmonije preuzet će cijenjeni danski dirigent Michael Schønwandt, a solističku dionicu imat će mlada i talentirana pijanistica Martina Filjak.

Pijanistica Martina Filjak ubraja se među najdarovitije hrvatske glazbenike mlađe generacije. Međunarodnu javnost osvojila je svojom tehničkom perfekcijom te strastvenom i lirskom svirkom. U glazbenim krugovima karakteriziraju je kao 'umjetnicu galvanizirajuće snage' s 'magnetskom scenskom prisutnosti'. Martina je rođena u glazbeničkoj obitelji; glazbenu naobrazbu stekla je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom ju završila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je brojne majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji pod mentorstvom nekih od najpoznatijih pijanističkih umjetnika današnjice.

Debitirala je u poznatim svjetskim dvoranama poput Konzerthausa u Berlinu, Musikvereina u Beču kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu, nastupala uz vodeće svjetske orkestre i poznata dirigentska imena. Njezin široki repertoar obuhvaća literaturu od Bacha do Beria te preko trideset klavirskih koncerata. Martina Filjak i humanitarno je angažirana: pomaže pri skupljanju sredstava za 'Stipendiju Martina Filjak' čiji je cilj stimuliranje glazbene naobrazbe mladih u širem okrugu Clevelanda u saveznoj drzavi Ohio, SAD.

Koncert će započeti u skandinavskim glazbenim bojama. Skladba Sjećanja na Ossiana danskog skladatelja Nielsa Gadea, inspirirana je danskom poemom o čarobnoj ptici. Temeljena na motivima danske narodne pjesme, brzo je zadobila poseban status u Danskoj kojeg uživa do danas.

Koncert za klavir i orkestar u a-molu norveški skladatelj Edvard Grieg skladao je za svoju dušu, no ohrabren komplimentima velikog Franza Liszta, nije oklijevao sa njegovim predstavljanjem publici među kojom je djelo polučilo ogroman uspjeh već nakon svoje praizvedbe u Kopenhagenu. Martina Filjak svoje će pijanističko umijeće pokazati solističkom dionicom upravo u Griegovom Koncertu za klavir i orkestar u a-molu.

U velikom finalu večeri koncert će završiti šarmantnim češkim narodnim melodijama i ritmovima te slavenskim valcerom sveprisutnima u 8. simfoniji u G-duru Antonina Dvořaka. I zato, bez obzira na vrijeme, obveze ili komfor sobne fotelje, ne propustite večer vrhunske glazbe!
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.