fbpx
foto:Coolinarka

CRNO-BIJELI SVIJET: Napravite kekse bez greške! Svi rade jednu grešku zbog kojih ispadnu tvrdi, nemojte i vi!

Autor: Dnevno

Ovo su keksi koje jednog kad probate više nikad nećete imati potrebu kupovati čajne keksiće. Idealni su uz kavu, čaj, mlijeko, i međuobrok za djecu. Iako postoji puno recepata za ovaj kolač ono što ovaj recept razlikuje od drugih je priprema tijesta.

Kako vam kolač ne bi ispao tvrd, odnosno tijesto, ne mijesiti tijesto zajedno, a potom odvajajte kako bi upisali kakao, jer ga je teško ukomponirati u već formirano tijesto ( razlog zašto bude tvrdo), već u količinu brašna za tamno tijesto umanjite količinu brašna za količinu kakaa kojeg trebate dodati. 

SASTOJCI:


Za 50-60 komada (ovisno debljini rezanja):
SVIJETLO VANILIJA TIJESTO
150 g glatkog brašna
60 g šećera
50 g maslaca sobne temperature
1 prstohvat soli
1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 jaja
1 žlica (20 g) kiselog vrhnja 20% mm
TAMNO ČOKOLADNO TIJESTO
135 g glatkog brašna
15 g kakaa
60 g šećera
50 g maslaca sobne temperature
1 prstohvat soli
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 jaja
1 žlica (20 g) kiselog vrhnja 20% mm

PRIPREMA:

Svijetlo i tamno tijesto se razlikuju po tome što u svijetlo ide ekstrakt vanilije, a u tamno kakao i ima brašna manje za količinu kakaa.

Svijetlo tijesto:

U zdjeli izmiješati brašno, šećer, sol i prašak za pecivo.

Utrljati maslac sobne temperature narezan na komadiće, prstima ili vilicom.




Dodati ekstrakt vanilije, 1/2 razmućenog jaja i kiselo vrhnje. Mijesiti tijesto samo da se sastojci povežu, zamotati u najlon i spremiti u hladnjak na 1 sat.

Tamno tijesto:

U zdjeli izmiješati brašno, prosijani kakao, šećer, sol i prašak za pecivo.




Utrljati maslac sobne temperature narezan na komadiće, prstima ili vilicom.

Dodati 1/2 razmućenog jaja i kiselo vrhnje. Mijesiti tijesto samo da se sastojci povežu, zamotati u najlon i spremiti u hladnjak na 1 sat.

Oblikovanje pužića:

Savjet: Da bi se dobio pravilan pravokutnik, tijesto razvaljati u paketiću od papira za pečenje.

Kad se tijesto izvadi iz hladnjaka, pričekati par minuta prije valjanja.

Razvaljati tamno tijesto od kakaa debljine oko 3 mm u pravokutnik od oko 20×25 cm. Na isti način razvaljati i bijelo tijesto.

Staviti kakao tijesto na svijetlo tijesto. Lagano pritisnuti, najbolje lagano proći valjkom, da se tijesta bolje povežu.

Tijesto urolati pomažući se papirom počev od duže strane pravokutnika, malo po malo, dobro stežući, da se dobije kobasica duljine 25 cm. Zamotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na 3-4 sata.

Rezanje i pečenje:

Zagrijati pećnicu na 160° C.

Pripremiti dva lima i obložiti ih papirom za pečenje.

Izvaditi roladu iz hladnjaka i narezati je na pužiće debljine 4-5 mm, ne deblje; idealno je rezati laganim ravnomjernim pritiskom vrlo oštrim nožem. Staviti pužiće na lim obložen papirom i razmaknuti ih oko 3 cm (inače će se lijepiti jedni za druge). Peći 12 do 15 minuta, ovisno o pećnici. Moji su se pekli 15 minuta.

Ostaviti kekse da se hlade na limu. Hladne spremiti u kutiju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.