Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba

Cijenjeni akademik s Hvara posthumno zagrebačkom ZOO-u ostavio 100.000 eura

Autor: Dnevno.hr/T. Š.

Zoološki vrt Grada Zagreba objavio je na svojoj Facebook stranici kako nastavlja s uređenjem nastambe za divlju mačku i sive vukove, zahvaljujući donaciji prof. dr. Vinka Buja s Hvara koji je posthumno Zoološkom vrtu ostavio 100. 000 eura.

“Idućih mjeseci nastavit ćemo uređivati nastambe za hrvatske životinje!”, sa zanosom su poručili iz ZOO-a dodavši kako je donaciju u akademikovo ime uručila njegova udovica, gospođa  Marija Buj Hartli.

Vinko Buj rođen je u Jelsi na otoku Hvaru 3. veljače 1938.g. Završio je I. Gimnaziju u Zagrebu a 1964. godine je diplomirao psihologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u istom gradu. Više je godina proveo na radu i daljnjem usavršavanju u Njemačkoj, gdje je specijalizirao Medicinsku psihologiju, a 7. lipnja 1977. godine je doktorirao psihološke znanosti na Sveučilištu u Hamburgu.  Autor je znanstvenih i stručnih studija na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku, te koautor stručne knjige iz psihološke domene (na njemačkom). Skoro je deset godina bio direktor Kotarskog savjetovališta za odgoj djece i mladeži u Nordhornu, također u Njemačkoj, a potom je predavao Medicinsku psihologiju u svojstvu honorarnog sveučilišnog profesora u različitim njemačkim gradovima. Kratke priče objavljivao je u časopisu “Republika˝ i u˝Večernjem listu””, navodi se na stranici Društva hrvatskih književnika.

U intervjuu Antunu Drdneliću za HKV kazao je da je “veliki ljubitelj pasa i svih životinja, osim muha i komaraca”.  Povod intervjua bio je napad psa na dijete u dječjim kolicima. Naime, psiholog Buj je prethodno na svojem FB statusu napisao da je na temelju vlastitog znanstvenog istraživanja, kao prvi na području psihologije ustanovio da se pasja inteligencija, uspoređena s ljudskom, može označiti kao prosječna inteligencija četverogodišnjeg djeteta.

Upitan, može li se psa, tretirati kao kriminalca?

“Ni u kom se slučaju ne može tretirati psa kao kriminalca! Psi se kao i ljudi ne rađaju zli ili agresivni. Tijekom odgoja, tj. dresure, moguće je od psa učiniti „stroj za ubijanje“. Zar nije tako moguće i od čovjeka? Doduše, postoje urođene predispozicije koje utječu na razvoj ličnosti, ali je pravilnom dresurom (kod djece, dakako, odgojem) moguće i „najopasnijeg“ psa socijalizirati”, odgovorio je tada.




Upravo fotografija njega i njegovog četveronožnog ljubima nalazi se na ploči u spomen njegove velikodušne donacije.

Prethodno je Zagrebački zoološki vrt mnoge ganuo još jednom FB objavom, odnosno fotografijom nastalom 1988. godine koju možete pogledati OVDJE.




Na fotografiji se nalazi medvjedica Eta i Juraj, sin prof. dr. sc. Đure Hubera, stručnjaka za velike zvijeri koji se o medvjedici Eti brinuo dok je bila mladunče. “Naime, Eti i Sanji majka je stradala u naletu vlaka i bila im je nužna pomoć ljudi. Budući da zbog navikavanja na ljude Etu nije bilo moguće vratiti u prirodu, odrasla je u Zoološkom vrtu Grada Zagreba.
Sada uživa u novoj nastambi izgrađenoj zahvaljujući projektu „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj”, navodi Zagrebački zoološki vrt.

Koji je u jednoj od objava pokazao kako je za 97. rođendan Zoološki vrt Grada Zagreba zablistao u posebnom ruhu, a pokazao je i Etu u njenoj nastambi.

Autor:Dnevno.hr/T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.