Foto: Screenshot

BRITANAC O OMILJENIM HRVATSKIM RIJEČIMA: Jedna je posebno smiješna govornicima engleskog jezika

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Britanac Paul Bradbury, direktor Total Croatia Newsa, turističkom portala o hrvatskim destinacijama i autor knjige “Croatia: A Survival Kit for Foreigner”,  koji u Hrvatskoj živi već 20 godina na YouTube je objavio video u kojima je naveo svojih pet omiljenih riječi i fraza na hrvatskom jeziku.

Najprije je istaknuo svoju fasciniranost hrvatskim jezikom a potom krenuo sa svojim nizom. Prva fraza je bila “Ajme meni!”. Bradbury je objasnio da je riječ o popularnoj frazi koja se koristi u trenucima kada nešto ne ide dobro.

Druga riječ je potpis, jer kako navodi na engleskom se kaže da kad netko nema novac, nema lonac u koji bi pišali, odnosno ‘a pot to piss in’, zbog čega je njemu i brojnim govornicima engleskog jezika ta riječ posebno smiješna.

Treću je riječ opisao kao ”mjesto gdje vukovi postaju romantični”. Riječ je o riječi vukojebina. Opisuje riječ koja predstavlja neprivlačno i nepopularno mjesto u koje većina turista ne dolazi.

Četvrta omiljena riječ mu je radodajka, iako se našalio kazavši kako je za svoju suprugu Hrvaticu oženjen već dvadeset godina te da nije imao prilike upoznati radodajku, no da je čuo da su jako zabavne.

Peta je zapravo kombinacija riječi vukojebina i radodajka. Na engleskom bi to kaže preveo kao “djevojka iz Newcastlea u petak navečer”.
Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.