Foto: Ranko Suvar / CROPIX

BRANKO LUSTIG: Od asistenta režije u ‘Jadran filmu’ do svjetski poznatog producenta

Autor: Dnevno

Branko Lustig bio je hrvatski producent i glumac židovskog podrijetla, rođen 10. lipnja 1932. godine u Osijeku u Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Tijekom Drugog svjetskog rata bio je zarobljen u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen. Prvi je Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen s dvije filmske nagrade Oscar i Zlatni globus.

Kao dijete je bio dvije godine zatočen u Auschwitzu i Bergen-Belsenu. Većina članova njegove obitelji nestala je u koncentracijskim logorima diljem Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori, dok je njegov otac ubijen u Čakovcu 15. ožujka 1945. godine. Lustigova majka preživjela je Holokaust pa se s njom ponovno sjedinio nakon rata.

Na dan kada je oslobođen, imao je 30 kilograma. Lustig je svoje preživljavanje Auschwitza pripisao njemačkom časniku koji je, igrom slučaja, bio iz istog osječkog naselja iz kojeg je i Lustig. Slučajno je čuo Lustiga kako plače pa ga je pitao tko mu je otac. Ispalo je kako je časnik poznavao Lustigovog oca.

Branko je kao udarnik, tijekom školovanja, sudjelovao u Omladinskim radnim akcijama FNR Jugoslavije. Jedna od takvih akcija je bila i gradnja Autoputa bratstva i jedinstva. U srednjoj školi je bio član Kulturno-umjetničkog društva Joža Vlahović. U školi su ga nagovarali da upiše Akademiju dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, te je 1951. godine otišao na prijamni ispit u Bogovićevu ulicu. Od 400 kandidata, ispit je prošlo samo 11, uključujući i Branka. No, na Akademiju ga nisu htjeli primiti jer nije završio gimnaziju.

Na brzinu je morao učiti grčki, latinski i sve ostale gimnazijske predmete da bi dobio gimnazijsku svjedodžbu i na kraju uspio upisati prvu godinu glumačke akademije. Prve tri godine studija uzdržavao se recitirajući, a često je najavljivao glumce prije početka filma u zagrebačkom kinu Balkan (danas Europa). Na četvrtoj godini ga je jedan od direktora ‘Jadran filma’ pitao govori li mađarski i njemački i bi li želio raditi na jednom filmu koji se radio u koprodukciji s Mađarima. Film se zvao “Često mislim na Pirošku” i Branko je te 1955. bio prevoditelj na snimanju.

Svoju karijeru u filmskoj produkciji započeo je kao asistent režije u zagrebačkom “Jadran Filmu”. 1956 radio je kao šef produkcije filma “Ne okreći se sine”. 1980-ih Lustig je radio na mini-seriji Vjetrovi rata (Winds of War), a na nastavku 1988. Te se iste godine seli u Ameriku.

Bio je prvi Hrvat koji osvaja filmsku nagradu “Oskar” za Schindlerovu listu za najbolji film 1994. godine. Za isti film je također osvojio “Zlatni globus” iste godine. 2001. je dobio svog drugog “Oskara” i drugi Zlatni globus za “Gladijatora”. Drugi značajni producentski projekti su: The Peacemaker (1997.), Hannibal (2001.) i Black Hawk Down (2001.).

Bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dodijelio mu je orden “Kneza Trpimira”. 2008. je postao počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Iste godine osnovao je u Los Angelesu s Philom Blazerom filmsku kuću “Six Point Films”. Lustig je od 2008. godine počasni predsjednik Jewish Film Festivala u Zagrebu.

U studenom 2009. godine dobio je odlikovanje od Muzeja Holokausta u Los Angelesu zajedno s osnivačem austrijske spomen-službe žrtvama holokausta, Andreasom Maislingerom za svoj angažman za sjećanje na Holokaust.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.