Foto: Pexels

Branite psu da spava s vama u krevetu? Donosimo sedam razloga zašto mu popustiti!

Autor: Dnevno

Ako ste se dosad odupirali tužnom pogledu vašeg četveronožnog ljubimca koji vam se pokušava popesti na krevet, možda se predomislite nakon što pročitate kakve pogodnosti to može imati po vaše zdravlje, ali i vašeg ljubimca.

1. Psi pružaju utjehu

Bilo da se radi o njihovom toplom tijelu ili ritmičnom disanju, u psu postoji nešto jako utješno i smirujuće. Psi čine vaš krevet još ugodnijim!

2. Psi liječe nesanicu

Njihova prisutnost potiče smirenost, ublažavanje stresa i osjećaj sigurnosti. Dakle, u osnovi oduzimaju sve stvari koje vas noću drže budnima!

3. Zagrljaj sa psima ublažava stres i tjeskobu

Kao što su pokazali terapijski psi, njihova prisutnost izvrsno je sredstvo za uklanjanje stresa. Čini se da su njihovi pozitivni stavovi zarazni i njihova pažljiva priroda može biti vrlo ohrabrujuća.




4. Pružaju toplinu

Njihova topla tijela i sklonost da se sklupčaju što je moguće bliže svojim vlasnicima čini da psi djeluju kao mali radijator u krevetu. Iako ovo može biti teško ljeti, tko ne voli malo prirodne topline u prohladnoj noći?

5. Pomažu u borbi protiv depresije




Jedna stvar koju psi nude bez pitanja je bezuvjetna ljubav. Nekome tko se bori s depresijom ova vrsta veze može biti teško dostupna. Ako primite psa u krevet, on može učiniti čuda za mentalno zdravlje u posebno teškom vremenu.

6. Čine da se osjećate sigurno

Znanje da postoji netko tko vas pazi je utješan osjećaj. Njihov super sluh i sklonost lajanju na nepoznate ljude čine da se uz pse osjećate vrlo sigurno i zaštićeno.

7. To je dobro i za vašeg psa

Nema ničega na svijetu što vaš pas voli više od vas pa će mu dopuštanje da provede to dodatno vrijeme s vama uljepšati dan. Oni od vas primaju utjehu na isti način kao i vi od njih, tako da je ovaj raspored spavanja dobar za sve.

Foto: Pexels

San sa psima – kvalitetniji san

Prema istraživanju objavljenom 2018. godine koje je provela grupa istraživača sa sveučilišta Canisius u New Yorku, spavanje u istom krevetu sa psom zapravo je pozitivna stvar i može vam pomoći da se bolje naspavate.

Istraživanje je provedeno među 962 žene u Americi o njihovim navikama spavanja, a pokazalo se da je 57 posto žena dijelilo krevet s drugom osobom, 55 posto sa psom te 31 posto s mačkom.

Također je utvrđeno da oni koji spavaju sa psima imaju kvalitetniji san od ostalih, jer se obrasci spavanja pasa usko podudaraju s našim. Istraživanje je pokazalo da će oni ranije zaspati, ali i ranije se probuditi nego ostali.

“U usporedbi s ljudskim partnerima, psi koji su spavali u vlasnikovom krevetu manje remete san i bili su povezani s jačim osjećajima ugode i sigurnosti”,  objasnili su istraživači.

Otkrića su pokazala i da mačke jednako remete san kao i drugi ljudi. Također je utvrđeno da su mačke povezane sa slabijim osjećajem ugode i sigurnosti nego psi, prenio je Mirror.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.