Foto: Promo

Boris Ljubičić, dizajner kune i kockica ostao bez sina: Tuga u obitelji čovjeka koji je zadužio naciju

Autor: I.D.

U Zagrebu je u subotu preminuo dizajner vizualnih komunikacija i dugogodišnji član HDD-a Igor Ljubičić, suautor i suradnik u mnogima od najvažnijih projekata STUDIJA INTERNATIONAL i svog oca, međunarodno renomiranog dizajnera Borisa Ljubičića, samozatajan kreativac koji je od sredine 1990-ih i u 2000-im godinama realizirao brojne rado gledane animirane televizijske video špice, kao i 3D ilustracije niza međunarodno nagrađivanih radova ovog studija.

Posljednji ispraćaj Igora Ljubičića održat će se na zagrebačkom groblju Mirogoj u petak 27. listopada u 12:30.


Radio je vizuale za Dnevnik, Vijesti, propagandni program HTV-a

Igor Ljubičić (3.4.1973. – 21.10.2023.) studirao je produkt dizajn na Studiju dizajna u Zagrebu, već za vrijeme studiranja se uključuje u STUDIO INTERNATIONAL Borisa Ljubičića kao zaposlenik, a 2007. godine postaje i njegov direktor. Radovi Igora Ljubičića su od 1993. uključeni u glavninu najvažnijih projekata ovog obiteljskog studija, a uglavnom je riječ o izuzetnim digitalnim 3D grafikama i animacijama koje su u to vrijeme bile rijetkost, naročito u hrvatskom grafičkom dizajnu.

Foto: Promo

Među najvažnijim takvim realizacijama su one nastale u kontekstu vizualnog identiteta Hrvatske radiotelevizije, za koju je proizvedeno više od 30 videosadržaja, većinom različitih špica koje su se svakodnevno prikazivale na sva tri programa nacionalne televizije, što je uključivalo špice za Dnevnik, Vijesti, propagandni program, itd., redom vrlo ambiciozne radove koji su imali visoku vidljivost i usjekli su se u pamćenje generacija.

Foto: Promo

Premda bazirani na okvirnim konceptima koje je postavio Boris Ljubičić, upravo Igorove 3D ilustracije dale su nizu ovih radova njihovu konačnu vizualnu formu i upečatljivost. Među njima su i nagrađeni projekti kao što su plakati Međunarodnog dana muzeja 1994. i 1997. za Muzejski dokumentacijski centar, plakati i video Helvetica Now, 3D logo, špice i jingleovi sportskih disciplina za 2. svjetske vojne igre u Zagrebu 1999., HAK – Hrvatski autoklub, Optima Telekom, vizualni identiteti Hotela Plitvice i Hrvatske turističke zajednice, kao i 3D video animacija koja je prezentirala dugogodišnji projekt vizualnog identiteta Hrvatske.

Foto: Promo

Mnogi od ovih projekata nagrađeni su prestižnim svjetskim priznanjima, uključujući Graphis Design Annual, New York; Applied Arts, Design & Advertising Awards, Toronto; Communication Arts Award; Art Directors Club, New York; Creativity Annual Awards.

Posljednji ispraćaj Igora Ljubičića održat će se na zagrebačkom groblju Mirogoj u petak 27. listopada u 12:30. Hrvatsko dizajnersko društvo izražava duboku sućut njegovoj obitelji, dizajnerima Borisu Ljubičić i Rajni Buzić-Ljubičić, te njegovim kolegama i prijateljima.
Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.