fbpx
Foto: Clubture forum

BOGATI PROGRAM Ovaj vikend u Splitu održava se susret organizacija nezavisne kulture

Autor: Dnevno/ M.T.

13. Clubture Forum će se održati u Domu mladih u Splitu 16. i 17. listopada, u organizaciji Saveza udruga Klubtura i Platforme Doma mladih.

Za vrijeme trajanja Foruma započinje i festival nezavisne kulture Platformat te će posjetitelji moći prisustvovati raznolikom programu: diskurzivnom, filmskom i radioničarskom.

Clubture Forum dugogodišnji je program Saveza udruga Klubtura / mreže Clubture pokrenut 2008. godine i ove godine bilježi trinaestu realizaciju. Radi se o susretu organizacija nezavisne kulture iz svih krajeva Hrvatske koji se svake godine održava u drugom gradu.


Kroz program Foruma, organizacije nezavisne kulturne scene povezuju se s lokalnom zajednicom – građanima grada domaćina i otvaraju teme relevantne za lokalni društveni i kulturni razvoj.

Clubture Forum stvara uvjete za razmjenu znanja, iskustava i vještina među organizacijama nezavisne kulturne scene te jača međusobne partnerske odnose. Cilj je Foruma utjecati na vidljivost ovih organizacija prema donosiocima odluka i široj javnosti.

Forum započinje okupljanjem članica mreže Clubture u petak, 16. listopada, u 14h, u Domu mladih. U 18h posjetitelji se mogu uključiti u vođeni obilazak zgrade Doma mladih u kojoj danas djeluje preko 20 udruga i organizacija, a istovremeno će se u Kino klubu Split održavati radionica analogne fotografije te prezentacija aktivnosti projekta HrW koji se bavi kreiranjem članaka na hrvatskoj Wikipediji.

U 20h u Amfiteatru započinje projekcija filmova iz recentne produkcije Kino kluba Split, nakon čega slijedi glazbeni program KLFM Soundsystema u dvorištu kluba Kocka. Za drugi dan Foruma, u subotu, 17. listopada, istaknuli bismo otvoreni razgovor o splitskoj nezavisnoj kulturnoj sceni koji će se održati u 17 sati u Amfiteatru Doma mladih.

Cilj razgovora je okupiti što veći broj protagonista koji će u javnom forumu zajednički rekonstruirati prošla događanja te mapirati aktualne tendencije i probleme s kojima se suočavaju.

U razgovoru će sudjelovati predstavnici organizacija u polju nezavisne kulture, pojedinci koji su dugi niz godina uključeni u njen razvoj, kao i svi zainteresirani za teme i fenomene koji se u tom polju otvaraju i problematiziraju.
Otvorenim razgovorom želi se dokumentirati vidljivost i utjecaj kulturnih i umjetničkih praksi koje se razvijaju na nezavisnoj sceni u Splitu od 1990-ih, te analizirati teme i načine na koje se njeni akteri povezuju i umrežavaju. Razgovor je javan i dio je projekta Abeceda nezavisne kulture koji zajednički provode udruge Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba.

Iz subotnjeg programa izdvajamo i program Ljudi za kvart, kvart za ljude – Buvljak za šapice koji organizira udruga Aktivist, a na kojem se mogu pronaći odjeća, biljke, zanimljivo štivo i razni drugi predmeti.

Ništa od izloženih predmeta nema cijenu i posjetitelji mogu bilo što ponijeti sa sobom, a sve eventualne donacije prosljeđuju se udruzi Sehaliah koja se bavi zaštitom kućnih ljubimaca. Program će trajati od 16 do 22 sata u dvorištu kluba Kocka.
Program Foruma financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja za društveni razvoj.

Autor:Dnevno/ M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.