Foto: Unsplash/Pixabay

Bivši najbolji radnik Zastave o najvećoj Titovoj prevari: ‘Bila je to šarena laž za naivne’

Autor: N.K

U Titovoj Jugoslaviji, priznanje za izuzetan rad i doprinos društvu često se izražavalo kroz poklone visoke vrijednosti, poput luksuznih satova Marvin s Titovim potpisom na poleđini. Ovi satovi postali su simbol prestiža i priznanja za zasluge u radu, te su često bili dodjeljivani kao nagrada zaslužnim radnicima širom zemlje.

Nedavno je na društvenoj mreži Reddit jedan korisnik podijelio kako posjeduje zlatni sat Marvin s potpisom Josipa Broza Tita na poleđini, koji je nekada pripadao njegovom pokojnom svekru. Ova objava izazvala je niz reakcija među korisnicima mreže, podsjećajući na slične priče iz prošlosti.

Ova priča posebno je aktualizirala i sjećanje na Momčila Milčića, koji je prije koji godinu odlučio prodati svoj zlatni sat s potpisom Tita jer se razočarao u bivšu državu tvrdeći da su radnici često bili obespravljeni i da je priča o samoupravljanju bila “šarena laža” za naivne.

Ovi događaji podsjećaju nas na kompleksnost povijesti Jugoslavije i načina na koji pojedinci i društvo tumače i nosi se s nasljeđem prošlosti. Satovi Marvin s Titovim potpisom, nekada simbol moći i prestiža, sada su postali svjedoci vremena i predmeti rasprava o društvenim promjenama i kontinuitetu ideja.

Zlatni sat pokojnog svekra

“Moj pokojni svekar kao mladić bio je partizanski vojnik i odlikovan je kao ratni heroj. Kasnije je postao časnik u gardi, a radio je kao računovođa, bavio se plaćama svih vojnika u jugoslavenskoj vojsci”.

Kako kaže korisnik, svekar je kao dar za svoje zasluge, od Tita dobio sat Marvin od 14 karatnog zlata. Na poleđini je ugraviran Titov potpis. Objava je izazvala veliku pažnji i mnogi su mu rekli kako bi zauvijek trebao čuvati taj sat.

“Stvarno je nevjerojatno da posjeduješ to. Čak i to što je objavljeno ovdje je nevjerojatno. Stvarno jako cool. Hvala tvom pokojnom svekru na njegovoj službi Jugoslaviji”, napisao je jedan od komentatora, na što mu je vlasnik Titovog sata zahvalio. “Možeš li podijeliti ime i prezime svog pokojnog svekra? Možda bih ga mogao provjeriti u nekim dokumentima”, napisao je jedan korisnik.
“Njegovo ime je Danilo Vukoje, mislim da je imao čin bojnika”, rekao je zet. Poznato je da je Jugoslavija zaslužnim pojedincima dijelila satove s potpisom Tita, pa nije čudno da će se u komentarima javio još jedan vlasnik takvog sata.

“Ja sam naslijedio isti sat od svog pradjeda, lijepo je vidjeti još jedan”, piše u jednom od komentara na koji je odgovorio vlasnik originalne objave.

Foto: Guliver Image /AP Photo

Satovi su se dijelili zaslužnim pojedincima

“Jedan od mojih klijenata mi je ponudio sat svog djeda, isti sat, ali bez zlatne pločice iza. Isto je bio ugraviran Titov potpis. Ti satovi su se dijelili dugogodišnjim službenicima i časnicima, najčešće kao dar pri odlasku u mirovinu. Što je bio viši rank ili čin, to je bio bolji i skuplji sat. Marvini su bilo uobičajen dar za odlazak u mirovinu. Inače, poznato je kako je Tito dijelio ekstremno skupe satove poznatim ljudima”, rekao je.
“Prodaj ga meni za 20 eura”, napisao je jedan korisnik, na što mu je vlasnik poručio kako sat nije za prodaju ni za koju cijenu.

Kada je riječ o prodaji ovih satova, prije koju godinu regijom je odjeknula priča o razočaranom jugoslavenskom metalcu koji prodaje Titov sat kako bi sebi osigurao ugodniji starost.

Tito joj naredio da pjeva, ona napravila scenu s oružjem: ‘Novac sam nosila u vrećama’

Marvin satovi?

Kako se može saznati na službenim stranicama tvrtke Marvin, riječ je marki klasičnih satova duboko ukorijenjenoj u tradiciji fine švicarske horologije od 1850. godine. Već više od 170 godina, Marvin satovi su poznati po tradiciji prekrasnih i pouzdanih satova, bogatih stilom i poviješću. U svojoj ponudi imaju klasične mehaničke satove.

Elegantni i originalni satovi Marvina, pokretani su vrhunskim švicarskim mehanizmima i prodaju se u preko šezdeset zemalja.

Razočarani radnik odlučio prodati Titovi sat: ‘Sve je bila šarena laž’

Naime, umirovljenik Momčilo Milčić, bivši radnik tvornice Zastava automobili iz Kragujevca, prodavao je 2019 godine zlatni sat koji je 1979. godine dobio od predsjednika tadašnje Jugoslavije Josipa Broza Tita.

“Morao sam ga prodati. Iako kažu da je ovo zlatno doba, ovo je nekako čudno vrijeme u kojem nikome nije lako. Mladi odlaze, a odlaze i stari, pa je o moj sat krenuo za njima, da vidimo koliko vrijedi”, rekao je Momčilo koji je tada poslao sat u London kako bi ga procijenila aukcijska kuća.

Milčić je zlatni sat marke “Marvin” dobio za pobjedu na Saveznom natjecanju metalaca Jugoslavije u Sarajevu 1979. godine, a 2019 godine ga je ponudio aukcijskoj kući iz Londona.
Kako je tada Milčić rekao za Radio Slobodna Europa, jedan kolekcionar u Srbiji mu je za taj sat nudio 7.500 tisuća eura, ali vjerovao je da bi za taj sat u inozemstvu dobio znatno više. Nadao se da će za njega dobiti 30 tisuća eura.

On je u bivšoj državi tri puta bio prvak države u zanimanju metaloglodač, i isto toliko puta najbolji radnik Zastave. Bio je i predsjednik Radničkog savjeta Osnovne organizacije udruženog rada (OOUR) Održavanje, drugog po veličini kolektiva u tvornici automobila.

DOŠLA MU NA BRDO JEDVA PUNOLJETNA I ODMAH ZANIJELA! ‘Barem imamo struju’, najpoznatiji brđanin postao otac: Ljudi mu sada manje plaćaju za stoku

Milčić, nekada najbolji metalac živio je s dvoje djece, suprugom i bolesnom majkom u iznajmljenom prizemlju kuće nedaleko od tvornice u kojoj je radio. Kako bi riješio svoju situaciju, odlučio je obratiti se Titu i zamoliti za intervenciju.

“U vrijeme dok sam bio najbolji metalac, moje stambeno pitanje nije bilo riješeno. Dvoje djece, supruga, ja i bolesna majka živjeli smo u iznajmljenom prizemlju kuće nedaleko od tvornice u kojoj sam radio. Morao sam otići kod Tita i zamoliti ga da intervenira, kako bih dobio odgovarajući stan. U naredna 24 sata općinsko rukovodstvo mi je ponudilo nekoliko trosobnih stanova, da biram lokaciju i kat”, pričao Milčić.

Ipak, kako kaže, radnici su uvijek bili obespravljeni i naknadno je shvatio da je priča o samoupravljanju bila “šarena laž za naivne”. Radnička klasa, kako tvrdi, i tada i sada bila je slabo plaćena i “tretirana kao potrošni materijal”.

“Tek kada čovjek ode u penziju shvati da je život proveo u iluzijama, jer ga umirovljenički ček suoči sa surovom realnošću da se od dvije prosječne radničke penzije ne može prosječno živjeti. Supruga i ja ih potrošimo na plaćanje komunalnih usluga i liječenje, a ono malo što preostane je za hranu”, rekao je Milčić.

Zbog toga je, kaže, razočaran u državu u kojoj je nekada živio, isto koliko i u ovu u kojoj danas živi, odlučio je prodati zlatni sat s Titovim potpisom. Hoće li korisnik reddita iz naše priče krenuti istim stopama kao i Milčić i prodati zlatni sat svog svekra, preostaje za vidjeti.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.