Foto: YouTube

Bivša pjevačica Stijena razbija tabue kod Hrvata, evo o čemu je riječ: ‘Bez obzira na religiju’

Autor: Ivana Devčić

Ines Žižić bila je pjevačica popularne grupe Stijene, zamijenila je tada Maju Blagdan i Zoricu Kondžu. Svojom je jakom ženskom energijom oduševila glazbene krugove, njen talent omogućio joj je mnoge uspjehe. Međutim, danas je Ines sa suprugom Dariom Duišinom – Džunićem vlasnica portala i YouTube kanala Atma.hr.

Naime, njeni pjevački dani su zasada iza nje, pronašla je svoju pravu svrhu, a to je “služiti kao podrška, instrument i kanal za edukaciju i inspiraciju na putu duhovnog rasta i traganja za istinom za sve ljude otvorenog uma na ovim područjima, bez obzira na religijsko određenje”, kako je rekla za Dnevni Avaz.

Naime, Ines sa svojim timom i suprugom putem svoga portala i YouTube kanala ugošćuje razne duhovnjake, ljude koji se bave psihologijom čovjekove duše, metafizikom i religijama te kontroverzne ličnosti, koji svojim teorijama iskaču iz okvira mainstream medija. Uz to, hrabra Splićanka je pokazala da svoj portal želi otvoriti temama o kojima mnogi šute, a koje su vrijedne za cijelu regiju. Jednom je ugostila i pjevača Gorana Karana, više o tom intervjuu pročitajte OVDJE.

‘Osjetila sam duboki poziv’

Inače, 1995. godine Ines je napustila bend kako bi se posvetila duhovnom životu i praksama kroz znanja vedske kulture. “Osjetila sam duboki poziv, to je nešto što me najviše ispunjava i zaokuplja u životu. Živjela sam tako tri godine u vedskom ašramu (ISKCON) kao inicijat učenik, misionar, doslovno sam vodila asketski život monahinje, inicirana sam u brahmansko znanje, nešto kao vedska svećenica. Bio je to važan period koji me formirao u smislu discipline, životnih prioriteta i najviše, duhovnog znanja i spoznaje”, istaknula je.

Dodala je da je zbog misionarskih razloga najviše vremena provodila po tada ratnim zonama BiH. “Mislim da sam cijelu Hercegovinu obišla pješke. Kasnih devedesetih sam se zbog pragmatičnih razloga okušala u autorskim i solo muzičkim vodama, a potom i u hard rock/heavy metal projektima u Njemačkoj koje je financirao Warner Music, otkrila je.

“To je trajalo nekih šest godina, snimila sam nekoliko pjesama, nastupila na nekoliko festivala… No, nije se primilo za trajno. Kasnije, gledajući na taj period, vidim da je to sve bila nekakva edukativna stranputica, zaobilazni put do moje prave misije, kojom se sada bavim i kojom ću se sve više baviti, ako Bog da, a to je služiti kao podrška, instrument i kanal za edukaciju i inspiraciju na putu duhovnog rasta i traganja za istinom za sve ljude otvorenog uma na ovim područjima, bez obzira na religijsko određenje. A ima ih sve više i više”, ispričala je za spomenuti portal Ines.
Biolog šokirao svijet istraživanjem: ‘U sebi imamo prirodne lijekove, ovako ih aktiviramo’

‘Nije bilo suđeno da ostanemo celibatlije u izolaciji’

Kako je otkrila, Žižić prakticira vegetarijanstvo, uz naginjanje ka veganstvu. “Vegetarijanka sam od svoje 20. godine. Dakle, 30 godina ne jedem meso, ribu i jaja. Naginjem i veganstvu zbog užasnih uvjeta izrabljivanja krava u mliječnoj industriji, no pojedem tu i tamo domaće i eko mliječne proizvode ako znam da su krave lijepo održavane. Zanimljivo je da sam odrasla u obitelji gdje su otac i majka, Bog im dao pokoj dušama, radili u tvornici Mesopromet”, priznala je.
“Mesa, dakle, u kući nije manjkalo, a držale su se dodatno i svinje, kokoši, koza… Čim sam čula za vegetarijanstvo, shvatila i vidjela što se zaista događa u klaonicama, vrlo sam brzo i iz temelja promijenila prehranu i počela učiti kuhati nova jela. Godine 1993. je to bila čista egzotika”, otkrila je. Da joj je suprug podrška u svemu, Ines ne poriče već ga hvali na sva zvona. “Suprug Dario je moja stijena – moja srodna duša, najbolji prijatelj i glavni savjetnik. Upoznali smo se 1994. u ašramu (hramu), on je bio monah, ja monahinja, ali, eto, nije bilo suđeno da ostanemo celibatlije u izolaciji. Naša je misija među ljudima, vani… U braku smo 27 godina i neizmjerno sam zahvalna Bogu na tako predivnom, svestranom, snažnom i duhovnom muškarcu, koji je uz to i fantastičan otac”, dodaje.

Ines je progovorila i o glazbenoj estradi, iz koje se apsolutno maknula. “Nikada nisam osjećala pripadnost življu muzičke estrade niti sam ju ikada željela graditi, posebno ne u miljeu zabavne glazbe. Nisam kao mlada puno kalkulirala što neka profesija sa sobom donosi, samo sam intuitivno slijedila kreativni impuls. Jednostavno sam voljela pjevati žestoki rock, to je bila neka vrsta oslobođenja, izražavanja… Ne razmišljaš ti tada o popratnim životnim stilovima i o “polusvijetu” koji obitava, što bi jedna moja prijateljica rekla – iza bekstejdža”, rekla je.

Varaždinac posebnom metodom lišava Hrvate stresa: ‘Praksa ukazuje na ovo kod većine ljudi’

Osvrnula je Ines i na to kako ona zapravo vidi život. “Mi smo duh, a duh je vječan. Nema starosti i smrti za vječnu dušu. Plaši me jedino zaborav na Boga. Pametno potrošene godine bi čovjeku trebale donijeti emotivnu zrelost, duhovnu mudrost, mir uma i da takav čovjek bude na dobrobit užoj ili široj zajednici, ovisno o kapacitetu. Trebamo brižno koristiti dragocjeno vrijeme za duhovni rast. No nisam ja uvijek bila u ovom raspoloženju! Mogla bih reći da je moj život donedavno bio školski primjer tematike iz Heseove knjige “Narcis i Zlatousti”. Dugo je tu bila prisutna svojevrsna borba između dvije potpuno različite prirode; divlje, glasne, umjetničke, čak “ratničke”, sklone žestokoj glazbi i imidžu, aktivizmu, vježbanju…”, nastavlja.

“I one introvertne, intuitivne, sklone duhovnosti, tišini, proučavanju duhovnih i mističnih znanja i uvijek prisutnoj težnji za povlačenjem od buke svijeta, profanih tema i materijalističkih (ne)vrijednosti. Posljednjih godina uspijevam miriti te dvije prirode i da ih uspijem iskoristiti za višu dobrobit, i to ne samo moju već i za širu zajednicu. Sve talente i sklonosti koje imamo možemo i trebamo pročistiti, obožavati i oduhoviti i takve iskoristiti u službi za Boga i čovjeka”, zaključila je Ines Žižić.

Autor:Ivana Devčić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.