FOTO: YouTube Screenshot

Bio je prva osoba u Jugoslaviji koja je umrla od AIDS-a: Nitko ga nije nije htio ni podići

Autor: B.G.

Ivan Ivica Vidović poznat i kao VD, rođen je na današnji dan 1961. godine u Beogradu. VD je bio srpski rock glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar beogradskih rock skupina Ekatarine Velike i Šarlo akrobata. Ujedno, bio je i prva registrirana osoba u bivšoj državi kojoj je dijagnosticiran AIDS.

Kultna glumica Sonja Savić znala je reći kako je VD Šarla akrobate i onoga što će se kasnije zvati EKV stvorio i Milana Mladenovića i Margitu i Dušana Kojića Koju.

“Godine 1985. Ivica se otišao testirati na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i cijelom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad – okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i pol dana svirao bubnjeve”, ispričala je Sonja, koja je inače bila Ivičina bliska prijateljica, a i sama je tragično svršila.

Foto: Matko Biljak / CROPIX

Čovjek koji je stvorio Mladenovića i Magi

Upravo je Savić bila ta koja je tvrdila da EKV ne bi niti bio ono što jest da nije VD-a. Magi je Vidović doveo u bend još dok mu je bila djevojka.

Imao je samo 24 godine kada je saznao da je zaražen HIV-om, a svirao je u bendu sve dok zbog bolesti nije morao odustati. Preminuo je u 31. godini, 25. rujna 1991. godine, a Sonja je u dokumentarnom filmu o Ekatarini Velikoj otkrila je i tužan detalj s VD-ova pogreba.

SUZY JOSIPOVIĆ: ‘EX YU BILA JE ZEMLJA SNOVA. Bilo je posla koliko hoćeš. Dao Bog da se vrate ona vremena!’
“Nisam znala kad je bila sahrana, ali čula sam da se prevrnuo i nitko nije htio prići da ga podigne”, ispričala je glumica koja je u jednom od naknadnih intervjua priznala kako je njezin ideal kratka i vesela smrt. Dodala je i kako njezin život nema smisla jer nije rodila dijete te nije nastavila lozu svoje obitelji.
Autor:B.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.