Foto: YouTube

Bio je popularni dječji glumac u Jugoslaviji, s 9 godina zarađivao, a onda ga zadesila tragedija

Autor: I.D.

Srpski glumac Marko Ratić postao je popularan još kao dječak u filmu “Čavka”, a prvi ulogu dobio je sa samo osam godinama u filmu “Kraj rata“, u kom je glumio rame uz rame s Velimirom Batom Živojinovićem i Nedom Arnerić.

Bio je najpopularniji dječji glumac u SFRJ

Marku su se kasnije nizale uloge u filmovima “Tajna Laze Lazarevića“, “Dogodilo se na današnji dan“, “Kriminalci“, “Čavka“, “Granica“, “Pod žrvnjem“, “Prvi put s ocem na jutrenje“ i “Aleksa Šantić“. Ratić je tada bio najpopularniji dječji glumac u SFRJ, a od njegovih honorara živjela je cijela njegova obitelj.


Foto: YouTube

Međutim, iz glume se povukao već s 15 godina, a o njegovom životu ne zna se mnogo. Ipak, poznato je da mu je život u teškom periodu promijenio redatelj Dragan Kresoja, koji mu je odlučio dati ulogu Vukole u filmu “Kraj rata“.

Za ovom manekenkom bivše države bio je lud i Bora Čorba, evo što je napravio kada ga je otpilila

Naime, redatelj je za potrebe filma tražio po Hercegovini dječaka koji bi mogao na pravi način iznijeti ulogu Vukole. Pošto ga nije pronašao u tom kraju, vratio se u Beograd i u centru grada pronašao Marka, koji se tada sam šetao ulicama. Kresoja ga je odlučio pozvati na audiciju za film u kojem je glavnu ulogu tumačio Velimir Bata Živojinović.

Kada je ušao u svijet filma, počeo je napredovati, pa je četiri godine nakon filma “Kraj rata“, dobio novu ulogu Čavke u istoimenom filmu Miloša Radivojevića. Poslije ovog uspjeha, obitelj je preselio u novu kuću gdje su mogli normalno živjeti.

U 39. godini je preminuo od teške bolesti

Tada je Marko bio jedan od omiljenih mladih glumaca i igrao je pretežno likove s teškim sudbinama.
Njegova sljedeća uloga bila je u televizijskom filmu “Tajna Laze Lazarevića“ iz 1986. godine, redatelja Aleksandra Đorđevića, a u ovom filmu igrao je lik Laze Lazarevića. Poslije toga, dobio je ulogu u filmu “Dogodilo se na današnji dan“ Miroslava Lekića iz 1987. godine u kojem Marko Ratić utjelovio dječaka Gregora.

Bora Čorba je ‘nogirao’ Bajagu iz benda pa pričao: ‘Dobiješ želju da ga ubiješ zbog toga’

Nakon ovih zapaženih uloga, prekretnica u Markovom životu bila je 1990. godina, kada je odlučio napustiti glumački poziv i povući se iz javnosti. U tijeku ratnih godina, nastavio je život u Beogradu.

U rujnu 2013. objavljeno je da je glumac Marko Ratić preminuo zbog teške i neizlječive bolesti u 39. godini života, a sahrani su prisustvovali samo njegovi najbliži.
Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.