Foto: Prijatelji životinja

Biljno meso na roštilju usred Zagreba, organizatori tvrde da je ovo meso zdravije za ljude

Autor: I.D.

Od 11 sati zagrebačkim Trgom bana Jelačića širit će se miris roštilja, i to 10. listopada. Iako će mnogi zbog primamljivog mirisa i izgleda mesa pomisliti da je riječ o životinjskome, iznenadit će se kada doznaju od Prijatelja životinja i Mateija Negovetića, koji će na licu mjesta pripremati hranu, da je sve što nude za degustaciju potpuno biljnoga podrijetla.

Foto: Prijatelji životinja

Ovom akcijom Prijatelji životinja obilježavaju Dan biljnoga mesa. kojim se svake godine 10. listopada naglašava činjenica da je biljno meso bolje za ljudsko zdravlje, životinje i planet. Iza roštilja, na velikom ekranu prikazivat će se kratki film o razvoju i  prednostima kultiviranog mesa, preveden na hrvatski jezik.

Turistkinje se fino najele, a onda dobile pozamašan račun i životnu lekciju na tanjuru

Evo što se koristi za proizvodnju biljnoga mesa

Biljno meso ima vrlo sličan okus i teksturu kao meso životinja, a proizvedeno je od kvalitetnih biljnih bjelančevina, najčešće graška. Proizvođači mesa biljnoga podrijetla iskoristili su biokemijsku sličnost između biljaka i životinja, odnosno činjenicu da, iako biljke nemaju mišiće, sadrže bjelančevine, masti, vitamine, minerale i vodu.

Foto: Prijatelji životinja

Za proizvodnju biljnoga mesa koristi se 72 – 99 % manje vode i 47 – 99 % manje obradivog zemljišta. Nadalje, uzrokuje 51 – 91 % manje onečišćenja vode i emitira 30 – 90 % manje emisija stakleničkih plinova. Dostupno je u gotovo svim trgovinama u Hrvatskoj i dolazi u raznim oblicima: od ćevapčića i bifteka do salama i hrenovki, što će sve Prijatelji životinja nuditi prolaznicima. Glavni adut roštilja bit će revolucionarni veganski odrezak filet mignon.

Kultivirano meso u Hrvatskoj još uvijek nije dostupno

S druge strane, kultivirano meso u Hrvatskoj još uvijek nije dostupno, no Prijatelji životinja s nestrpljenjem očekuju prve takve proizvode na policama trgovina u bliskoj budućnosti. Kultivirano meso proizvodi se izravnim uzgojem životinjskih stanica.
Foto: Prijatelji životinja

U procesu uzgoja koriste se osnovni elementi potrebni za izgradnju mišića i masti te se omogućuje isti biološki proces koji se događa unutar životinje. Identično je životinjskome mesu na staničnoj razini, no ova metoda proizvodnje eliminira potrebu za uzgojem i ubijanjem životinja za hranu.

I kultivirano meso ima goleme prednosti u odnosu na konvencionalnu životinjsku poljoprivredu i meso nastalo uzgojem i ubijanjem životinja. Kultivirano meso naziva se još i čistim mesom jer nastaje u kontroliranim uvjetima i, za razliku od životinjskoga mesa, ne sadrži antibiotike, gnoj, pesticide i tumore. Važno je naglasiti i da se tijekom proizvodnje ne koristi metoda genetskog modificiranja.

Egipćani u Zagrebu komentirali Hrvate, jedan otkrio: ‘Dovest ću ženu i petero djece, imam novca!
Korištenje biljnog i kultiviranog mesa ublažit će krčenje šuma povezano s uzgojem životinja radi hrane, gubitak biološke raznolikosti, otpornost na antibiotike, izbijanje zoonoza i smanjiti klanje životinja. To će biti objašnjeno u kratkom edukativnom filmu o kultiviranom mesu koji će sigurno zaintrigirati prolaznike.

Prijatelji životinja pozivaju sve da se i dodatno educiraju o kultiviranom mesu: „Imamo povijesnu priliku iskorijeniti masovno ubijanje životinja i uništavanje planeta novim inovacijama i proizvodima. Industrija hrane prolazi kroz transformaciju. Inovacije poput kultiviranog mesa trebamo što prije prigrliti dobrom informiranošću i točnim informacijama, a ne stvaranjem predrasuda.”

Foto: Prijatelji životinja

Matei Negovetić, zaljubljenik u kuhanje i isprobavanje novih recepata, voditelj Akademije plant-based kuhanja te bloga i stranice naziva Plant-based full of taste, poziva sve da im se pridruže na edukaciji i degustaciji u utorak: „Ako mi ne vjerujete na riječ da je biljno meso jednako sočno, kompaktno i ukusno, a jela napravljena s njim jednako zanimljiva i vizualno i okusom, dođite i uvjerite se sami.

Lidija je ležala više od mjesec dana: Nudili su joj 1000 eura da odustane od natjecanja, nije htjela

Uz ukusne zalogajčiće moći ćete doznati više o činjenici da prelaskom na biljno meso i druge biljne proteine možemo koristiti daleko manje prirodnih resursa i pomoći smanjiti ogromnu štetu koju je našem planetu prouzročio uzgoj životinja radi hrane. Iza biljnog mesa koje ćemo nuditi za degustaciju krije se mnogo više od dobrog okusa: takvo meso bolje je probavljivo zbog visokog postotka vlakana, snižava kolesterol i, uz manje kalorija, pomaže u poboljšanju zdravlja crijevnog mikrobioma.”

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.